Kolike će biti subvencije za vozila sa "euro 6" motorom? 1Foto: Shutterstock / ako photography

Građani koji odluče da nabave novije vozilo sa „euro 6“ motorom moći će da dobiju subvenciju od države, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da će subvencije iznositi 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona koji ne prelaze 12 tona i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Vesić je naglasio da se sada definišu pravilnici, koji će biti objavljeni u narednom periodu, a od 1. januara 2024. godine građani će moći da se prijave i iskoriste ove subvencije.

Vesić je istakao da je taj program, čija će realizacija početi 2024. godine i trajati dve godine, posebno značajan jer treba da dovede do smanjenja zagađenja vazduha, piše Ekapija.

Ministar saobraćaja je naveo podatak da je država izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistraciju, uz napomenu da je u Srbiji približno 2,8 miliona registrovanih vozila, što je za milion više nego pre samo 10 godina.

Prema njegovim rečima, to znači i veće zagađenje jer je od 2015. do 2022. u Srbiju uvezeno 1,25 miliona vozila, od čega približno 350.000 sa motorima „euro 3“.

“Program države podrazumeva da od naredne godine svi koji imaju motore „euro 1“, „euro 2“ ili „euro 3­“, u putničkim vozilima, lakim kamionima i autobusima, mogu da deregistruju ta vozila, koja će biti odvožena u reciklažne centre, i da dobiju subvenciju za kupovinu novijeg vozila”, istakao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari