Koliko je poskupela hrana za godinu dana i šta je najviše poskupelo? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u februaru u odnosu na januar u proseku su povećane za 1,4 odsto, dok su za godinu veće za 16,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2022. potrošačke cene u proseku povećane su za 2,8 odsto.

Hrana je ovog februara u odnosu na prošli bila skuplja 24,6 odsto, a u februaru u odnosu na januar 2,7 odsto.

Za 43 odsto poskupeli su mleko, sir i jaja za godinu dana, 27,5 odsto skuplji su prehrambeni proizvodi, a 27,1 odsto riba. Više od 20 odsto za godinu dana poskupela je i druga hrana – hleb, meso, ulje.

Cene stvarnih stambenih renti poskupele su za godinu dana 32,9 odsto, a čvrsta goriva su u ovom periodu najviše poskupela od svega – čak 48,5 odsto.

Zdravstvene usluge su u proseku poskupele za godinu dana 7,4 odsto, najviše među njima stomatološke usluge, dok je transport skuplji 6,6 odsto.

Restorani i hoteli su poskupeli za 22,2 odsto, najviše usluge smeštaja koje su ovog februara bile 36,6 odsto skuplje nego februara prošle godine.

Iako je vrlo malo stvari za koje se to može reći, ipak, je bilo nekoliko koje su pojeftinile, prevoz avionom je za godinu dana pojeftinio za 0,2 odsto, a oprema za snimanje i reprodukciju zvuka za 1,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari