Komisija pokrenula postupak protiv subotičkih firmi KTG Solucija i Eco sense 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Кomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv subotičkih firmi КTG Solucije i Eco sense jer su dogovaranjem u postupcima javnih nabavki različitih naručilaca prekršile Zakona o zaštiti konkurencije.

Istovremeno sa pokretanjem postupka, ovlašćena službena lica Кomisije za zaštitu konkurencije obavila su nenajavljeni uviđaj na dve lokacije i prikupila relevantnu dokumentaciju za utvrđivanje činjenica u ovom postupku.

Кomisija je, posredstvom Кancelarije za javne nabavke, došla do saznanja da je firma КTG Solucije, kao ponuđač u pojedinim postupcima javnih nabavki odustajala od ponuda, zbog čega su naručioci ugovore zaključivali sa drugorangiranim ponuđačem, firmom Eco sense, ali po višim cenama u odnosu na one koje je nudila КTG Solucije.

Spornim javnim nabavkama su traženi materijali i sredstva za održavanje higijene objekata.

Komisija je, pored saznanja o odustajanju od ponuda, analizom IP adresa (Internet Protocol address) sa kojih su firme КTG Solucije i Eco sense pristupala Portalu javnih nabavki u spornim postupcima javnih nabavki, bilo radi preuzimanja konkursne dokumentacije ili radi podnošenja ponuda, utvrdila da su obe firme gotovo uvek pristupale sa identičnih IP adresa.

Rezultati analize IP adresa ukazuju da su obe firme pristupala Portalu javnih nabavki gotovo uvek sa uređaja koji su bili konektovani putem iste internet mreže, a moguće i putem potpuno istog uređaja.

Komisija sumnja da su КTG Solucije i Eco sense ponude, naročito ali ne isključivo, u analiziranim postupcima javnih nabavki podnela suprotno izjavama datim u svakom pojedinačnom postupku javne nabavke, odnosno da ponude nisu podnela nezavisno, bez dogovora sa drugim ponuđačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari