Kompanija Bechtel traži radnike za projekat Jadar 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Bechtel oglasila je konkurs za tri radna mesta u Srbiji koja imaju veze sa projektom „Jadar“ rudarske kompanije Rio Tinto, piše Nova ekonomija.

Kako se objašnjava u oglasu, profesionalcima nude dugoročnu karijeru, sa početnim zadatkom koji podržava projekat Jadar.

„Jadar je jedinstveno nalazište litijum-borata svetske klase u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji. Tamo je jedino nalazište minerala jadarit, koji sadrži litijum i bor“, piše u sva tri oglasa za pozicije koje su otvorene u Beogradu, piše Nova ekonomija.

Kako se dodaje u oglasu, njihov klijent, anglo-australijska rudarska kompanija Rio Tinto, trenutno angažuje dobavljače i druge kompanije kako bi završila internu studiju izvodljivosti u vezi sa dizajnom tog projekta.

Bechtel, kako se navodi u oglasima, za saradnju sa Rio Tintom, traži ljude koji su zainteresovani za pozicije “Risk Lead”, “Process Engineer and Safety in Design Coordinator“, kao i za „Contracts and Procurement manager“.

Četvrta pozicija koja je trenutno oglašena u Srbiji ima veze sa izgradnjom saobraćajnice Moravski koridor.

Vlada Srbije obustavila je projekat „Jadar“, nakon velikih građanskih protesta krajem 2021. godine.

Ipak, u javnosti se i dalje nagađa da li je to tada urađeno samo zbog izbora kojin su održani 2022. godine i na kojima je pobedio aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rio Tinto je kompanija koja je tokom prethodnih godina beležila više ekoloških incidenata.

Poslednjih godina najznačajniji takav događaj koji je direktno imao veze sa njenim poslovanjem je miniranje pećina australijskih aboridžina pre tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari