Kompanija Eureka bar koja je kupila Geneks kule traži produžetak roka za plaćanje 1foto FoNet

Kompanija Eureka bar, koja je na javnom nadmetanju izlicitirala najvišu cenu za kupovinu Genex kule, predložila je da se izmeni ugovor o kupovini koji je potpisala 20. marta, a kojim je propisano da novac za tu poslovnu zgradu treba da uplati do danas, 4. aprila, piše portal Biznis.rs.

Oni su, kako navode u tekstu, imali uvid u dokumentaciju iz koje je vidljivo da su dva od četiri člana Odbora poverilaca to odbila, dok je treći pozvao stečajnu upravu da prihvati predlog Eureka bara.

Odbor poverilaca, inače, čine kompanija LHB AG iz Frankfurta, Poreska uprava Beograd, predstavnik bivših zaposlenih i predstavnik Stambene zajednice Narodnih heroja br. 41/B Novi Beograd.

Razmatranje predloga Eureka bara organizovano je onlajn, na elektronskoj sednici Odbora poverilaca kompanije Generalexport, koja je u stečaju, sa jednom tačkom dnevnog reda – izjašnjavanjem o produžetku roka za uplatu do donošenja odluke Кomisije za zaštitu konkurencije po zahtevu kupca za odobravanje koncentracije, piše Biznis.rs.

Eureka bar se, naime, poziva na Zakon o zaštiti konkurencije, koji predviđa dva slučaja kada koncentracija mora biti prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije. Jedan od ta dva slučaja je situacija kada je ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu.

Argument Eureka bara je da u 2021. sigurno nisu ostvarili prihode koliki su potrebni da se „pređe prag“ obavezne prijave koncentracije, ali da ne mogu sa sigurnošću da utvrde kolike prihode su ostvarili 2022, a na dan objavljivanja Oglasa o prodaji Geneks kule. 4. januara ove godine, kao i održavanja javnog nadmetanja, 6. februara.

Oni se u dopisu u koji je Biznis.rs imao uvid pozivaju na to da je podatke o prihodima za 2022. godinu preliminarno moguće imati tek po izradi završnih računa, za šta je rok istekao 31. marta.

Iz dokumentacije koja prati održavanje elektronske sednice Odbora poverilaca Generalexporta vidljivo je da je stečajna uprava upozorila „Eureka bar“ da je kupac u obavezi da sve radnje u vezi sa prijavom koncentracije Komisiji za zaštitu konkurencije završi pre zaključenja ugovora o kupoprodaji, koji je u ovom slučaju potpisan 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari