Kompanija G42 Cloud i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju 1Foto: Kancelarija za Informacione tehnologije

U okviru Svetske izložbe EXPO 2020, na Investicionoj konferenciji održanoj na Dan državnosti Republike Srbije, potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije G42 Cloud, podružnice kompanije G42, vodeće kompanije koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud računarstva sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

Memorandumom o razumevanju, koji su potpisali Talal Al Kaisi, direktor kompanije G42 Cloud, i dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, strane potpisnice su iskazale interesovanje za rad na zajedničkom razvoju veštačke inteligencije i klaud računarstva, naročito u sferi zdravstva, privrede i finansija.

Takođe, Memorandum predstavlja polaznu tačku ka potencijalnoj implementaciji hibridne klaud infrastrukture u Državnom data centru u Kragujevcu koja bi poboljšala kvalitet usluga elektronske uprave, podstakla razvoj digitalne ekonomije Republike Srbije i ponudila savremena klaud rešenja komercijalnim korisnicima u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope.

„Republika Srbija je prepoznala značaj razvoja veštačke inteligencije i koristi priliku da u eri četvrte industrijske revolucije postane regionalni tehnološki i naučni lider. Stalnim ulaganjem u inovacije i znanje obezbeđujemo dalji ekonomski rast, a samim tim i bolji kvalitet života naših građana. Investicije u Srbiji se sve više razvijaju u delatnostima koje zahtevaju sofisticirano znanje i stručnost, a sve manje se ulaže u radno intenzivne delatnosti“, rekao je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

„Potencijalna saradnja sa G42 na polju razvoja veštačke inteligencije predstavlja još jednu potvrdu svih prethodnih rezultata Vlade Republike Srbije i daje priliku da obe strane naprave zajednički iskorak ka novim inovativnim rešenjima i proizvodima“, dodao je Jovanović.

Kompanija G42 Cloud i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju 2
Foto: Kancelarija za Informacione tehnologije

Komentarišući Memorandum o razumevanju, Talal Al Kaisi, direktor kompanije G42 Cloud, rekao je: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisali ovaj Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije kako bismo omogućili digitalnu transformaciju, nadogradili nacionalnu politiku Srbije za primenu rešenja zasnovanih na klaudu i ojačali i unapredili njen tehnološki ekosistem i talenat”.

„Kao deo ovog novog saveza, spremni smo da podstaknemo deljenje znanja, primenimo strategiju “klaud-na-prvom-mestu” za srpska preduzeća i omogućimo digitalnu transformaciju kako bi se pospešila dugoročna i održiva vrednost“, nastavio je Al Kaisi.

O kompaniji G42 Cloud

Kompanija G42 Cloud gradi najveću i najmoćniju klaud infrastrukturu u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike osmišljenu tako da učini organizacije intuitivnijim, agilnijim i efikasnijim za rešavanje izazova stvarnog sveta. Infrastruktura svetske klase kompanije G42 Cloud je izgrađena da služi vladama, namenskim industrijama i preduzećima svih veličina i koristi moć veštačke inteligencije za pružanje vrhunskih performansi. Kompanija G42 Cloud upravlja svojom klaud platformom u celosti, izgradivši vrhunske inteligentne data centre širom UAE. Kompanija G42 Cloud takođe poseduje i Artemis, jedan od TOP500 svetskih superkompjutera.

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Republike Srbije

Kancelarija za IT i eUpravu je uspostavila Državne data centre u Beogradu i Kragujevcu koji ispunjavaju najviše tehničke i bezbednosne standarde. Vlada Republike Srbije je 2019. godine donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije kao tek 26. zemlja na svetu i u skladu sa tom Strategijom osnovala Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju koji je okupio naše najveće stručnjake u ovoj sferi, a mnogi od njih su se vratili u Srbiju da bi u njemu radili. U skladu sa istom Strategijom, Kancelarija za IT i eUpravu je uspostavila Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije u Državnom data centru u Kragujevcu na kojoj se trenutno obučavaju i rade naši najbolji stručnjaci iz vodećih instituta, tehničkih fakulteta, naučno-tehnoloških parkova i njihovih startapa. Najzad, veliki i značajan korak je učinila Vlada Srbije potpisavši Sporazum sa Svetskim ekonomskim forumom za osnivanje Centra za razvoj četvrte industrijske revolucije u Beogradu, koji je 16. na svetu, 3. u Evropi i prvi u jugoistočnoj Evropi, koji kreće sa radom 1. marta, a čije će specijalnosti upravo biti veštačka inteligencija i bioinženjering.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari