Kompanija Ziđin: Za mesec dana 2.000 pokušaja krađe otpadnog bakra 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Kompanija Ziđin Srbija, koja upravlja rudnikom RTB Bor, saopštila je da su lopovi prošlog meseca 2.000 puta pokušali da iz kruga fabrike ukradu 4.500 kilograma bakra i raznog metalnog materijala, kao i da su ukradeni kablovi u Majdanpeku i Kriveljskom kamenolomu, gume u Filtraži i profili u Cementaciji.

Preduzeće za obezbeđenje Ineks plus evidentiralo je imenom i prezimenom 130 izgrednika koji su u više navrata prošlohg meseca pokušali da ukradu imovinu Ziđina.

„Često se za krađu regrutuju maloletne osobe koje ne podležu krivičnoj odgovornosti, a bilo je i trudnica. Za njima ide grupa starijih „, navodi se u današnjem saopštenju.

Ističe se da je ove godine registrovano 20 napada na službenike obezbeđenja, a jedan je bio i vatrenim oružjem.

Radnici Ineks plusa, njih 210 koji u Boru i Majdanpeku obezbeđuju skoro 10.000 hektara fabričkog kruga rekli su da im se „ponekad čini da je obezbeđenje nemoguća misija“, između ostalog i zbog toga što po zakonu oružje mogu da upotrebe samo u nužnoj odbrani.

Od početka godine službenici obezbeđenja sprečili su da lopovi odnesu 18.768 kilograma bakra i 6.934 kilograma ostalih sekundarnih sirovina, što je oko 26 tona, koje su pokušali da iznesu 714 osoba koliko je uhvaćeno i predato policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari