Komunalci u Kragujevcu među najplaćenijima u Srbiji: Novi kolektivni ugovor u Vodovodu 1Foto: Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Nebojša Jakovljević, potpisali su sinoć sa predstavnicima reprezentativnih sindikata tog preduzeća Kolektivni ugovor.

U ime Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti ugovor je potpisao Milan Popadić, Sindikata Nezavisnost Saša Mihajlović a u ime Zajednice sindikata Srbije u komunalnoj delatnosti Bojan Minić. Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

– Onoliko koliko je Kragujevac značajan za Srbiju toliko je i ovo preduzeće značajno za grad Kragujevac. Regionalni, univerzitetski, zdravstveni, pravosudni, kulturni i centar migracija, Kragujevac kao i svaki drugi grad u svetu zavisi od svojih komunalnih službi i javnih servisa. Da bi građani u njemu živeli normalno i imali dobru i kvalitetnu uslugu komunalna preduzeća moraju da budu osposobljena da im takvu uslugu i pružaju.

Ovaj ugovor nije uticao na visinu zarada, istakao je Dašić, po kome su radnici javno – komunalnog sektora u Kragujevcu jedni od najplaćenijih radnika u Srbiji.

Po njegovim rečima njihove plate su značajno iznad proseka za Kragujevac, ali je to sa druge strane potpuno zasluženo imajući u vidu odgovornost koju ti ljudi nose 24 sata sedam dana u nedelji za zdravu i kvalitetnu pijaću vodu.

Ovaj ugovor je preuzeo ogroman broj odredbi koje su bile u prethodnom Kolektivnom ugovoru i koji je davao široka prava zaposlenima.

– Jedino gde smo imali potrebu za usaglašavanjem je rast zarada. Dogovorili smo da zarade ne rastu po automatizmu, već prema ekonomskim mogućnostima preduzeća a u skladu sa onim što buduća vremena donesu u pogledu poslovanja. Sindikati su imali razumevanja za to i ja se nadam da će ovaj Kolektivni ugovor da donese svima svako dobro i da ćemo uspeti da ga realizujemo u svakom njegovom delu, poručio je Jakovljević.

Predstavnici sva tri sindikata izjavili su da uvek može bolje, ali da je 99 posto zahteva ispunjeno od strane poslodavca i osnivača. Njihov stav je da su našli zajednički jezik na zadovoljstvo svih radnika i ovo je najbolje što su mogli da dobiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari