Radnici RPD-FTO, koje je kao obezbeđenje angažovala firma Miodraga Kostića, MK Komerc, traktorima su blokirali put i prošlog meseca sprečili svoje zakupce, firmu VSD-Agro iz Plavne, da mehanizacijom uđe u parcele „Taložna polja“ u Baču i ubere letinu. O ovom incidentu postoji i policijski izveštaj, ali to nije sprečilo Kostićevo obezbeđenje da slično postupi u više navrata, 19. i 22. septembra.

 Do spora je došlo zbog neregulisanog duga od oko 42 miliona dinara koje zakupac duguje vlasniku zemljišta, firmi Sunoko, koja posluje u sklopu MK Komerca. Ali, privatno obezbeđenje intervenisalo je čak i pre nego što je Privredni sud u Novom Sadu 25. septembra odredio dužniku VSD-Agro privremenu meru zabrane raspolaganja svojim usevima kukuruza i merkantilne soje. Ujedno, sud je konstatovao da VSD-Agro za zakup zemljišta duguje 1,1 milion dinara, kao i 40,7 miliona koje je MK Komerc kao potraživanje ustupio Sunoku.

Dušan Veselinović, vlasnik i direktor VSD-Agro, priznaje da Kostićevim firmama duguje novac, ali kaže i da mu je onemogućeno da taj dug radom vrati. On je podneo prigovor na izrečenu privremenu meru i zatražio da se kukuruz skladišti u Institutu „Zemun polje“, koji je referentna ustanova za celokupan tok semenske proizvodnje.

– Zbog suše koja je u prošloj sezoni imala razmere elementarne nepogode, kao i nekih drugih nepredviđenih okolnosti, nastao je dug. U više navrata poveriocima sam nudio način da stignemo do rešenja, hteo sam i da založim svoju mehanizaciju vrednu oko 50.000 evra, ali nisam naišao na razumevanje. Sada sam još i sprečen da uberem ono što sam posejao. Morao sam Osnovnom sudu u Novom Sadu da podnesem tužbu protiv RDP-FTO, MK Komerc i Sunoko zbog ometanja državine, kao i protiv direktora i javnih zastupnika tih firmi zbog samovlašća – kaže za naš list Veselinović.

On očekuje da se u tom predmetu danas održi prvo ročište, a i taj sud je odmah po prijemu tužbe, 3. oktobra, odredio privremenu meru. Naime, obezbeđenju RDP-FTO, MK Komercu i Sunoku zabranio je preduzimanje bilo kakvih fizičkih radnji na pomenutom potezu, uključujući i ubiranje useva i dozvolio da VSD-Agro ubere sav rod i da ga skladišti u Institutu „Zemun polje“, sve do glavnog suđenja i rasprave. Ipak i nakon te uvedene mere, VSD-Agro nije uspevao da skine letinu, jer je mehanizacija pomenutih firmi, koje su pod sudskom merom, konstantno bila prisutna na njivi.

– I pored mere suda, koja meni dozvoljava da uberem rod, ponovo sam sprečen da to učinim. Kombajni MK Komerca i Sunoka su na toj njivi i žele da sami naplate dug. Zato sam primoran da danonoćno, svojim telom sprečavam njihove mašine da uberu moje useve – zaključio je Veselinović.

U MK Komercu nisu hteli detaljnije da odgovore na pitanja Danasa o tome kako je moguće da i pored sudske mere njihovo obezbeđenje sprečava dužnika da ubere letinu.

– Sva neophodna dokumentacija i raspoloživi kapaciteti stavljeni su na raspolaganje istražnim organima, sa ciljem da se omogući neometana istraga kada je u pitanju spor na optužbi VSD-AGRO. Nastali spor se rešava u okviru nadležnih sudova, gde kompanije Sunoko i MK Komerc ostvaruju svoje zakonito potraživanje. Verujemo da će se istraga razrešiti u najkraćem mogućem roku – stoji u odgovoru ove firme.

Advokat Savo Anđelković tvrdi za Danas da je u ovom slučaju očigledno krivično delo zloupotrebe ovlašćenja, ali podseća i da u Srbiji velike firme i te kako utiču na sudske procese, jer „prava građana u Srbiji nikada nisu bila na nižem stupnju“.

– Ako neko zbog izmenjenih okolnosti, a u ovom slučaju je to suša, nije mogao da ostvari obavezu prema poveriocu, to se uzima za izvinjenje od strane suda, a ne za kaznu. Ovaj slučaj smatram jednom ozbiljnom povredom i mislim da samovolja MK Komerca ne sme da bude iznad suda. Ovo je velika zloupotreba ovlašćenja i zaslužuje pažnju tužilaštva, jer je samovlašće krivično delo. Apsolutno niko ne može da ima ovlašćenje suda, da izbaci drugoga sa poseda, da mu oduzme vlasništvo ili da ga onemogući da požanje ono što je posejao – kaže Anđelković i dodaje da u Srbiji građani nikada nisu bili u goroj pravnoj neizvesnosti.

Pravo suda

– Niko nema prava da preuzme pravo suda da donosi odluke. Ako neko nedozvoljeno pribavlja nešto, to nije u redu, jer u tom slučaju ne bi bilo potrebe za sudovima. Tu onda nema pravosuđa. Gde je tu građanin? Gde su njegova prava? To je nedopušteno snagatorsko ponašanje određenih ljudi. Oni imaju svoje sudove i unapred znaju ishode procesa. Svojim samovlašćem mogu da unište koga god hoće – kaže advokat Sava Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari