Kovačević: Očekuje nas bankrot poljoprivrednika 1Vladimir Kovačević Foto: Narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke i predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević izjavio je da se u narednom periodu očekuje bankrot velikog broja poljoprivrednika koji su uzeli kredite i zasnovali stočarsku proizvodnju „naivno verujući svojoj državi“.

„Stočarska proizvodnja je na istorijskom minimumu po broju goveda, a to je ispod 800.000 grla, a po svinjarskoj proizvodnji smo na ispod 2,5 miliona svinja. Seoska domaćinstva odustaju od držanja ove dve najznačajnije grupe životinja“, rekao je Kovačević.

On je istakao da je razlog tome nikad skuplja stočna hrana i nikad niža cena žive mere domaćih svinja, navodi se u saopštenju.

„Sojina sačma je bila 370 evra po toni, a danas je 520, kukuruz je koštao 140 evra, a danas je 200, živa mera svinja je 125 dinara po kilogramu, a bila je 160 dinara, dok su pilići 80 dinara po kilogramu, a bili su 130“, predočio je on.

Kovačević je dodao da država prilikom planiranja budžeta nije uspela da realno sagleda čak ni sopstvene rashode, zbog čega subvencije za tov i kvalitetna priplodna grla kasne u isplati 12-15 meseci, navodi se u saopštenju.

„Odbor za privredu i preduzetništvo zahteva, u ime seljaka i seoskih preduzetnika, da se već danas hitno isplate subvencije, zabrani uvoz svežeg mesa i izvoz kukuruza. Nijedna pametna agroekonomija bilo koje zemlje sveta ne izvozi hranu, a uvozi meso. Nijedna, sem Srbije“, zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.