Kovačević: Slučaj nemačke kompanije C&A dokazuje da strane firme nisu čestitije od domaćih 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Nove stranke – Da se struka pita Vladimir Kovačević izjavio je danas da je slučaj kompanije C&A i višemilionska šteta koja je prouzrokovana njihovim radom za budžet Srbije samo ilustracija šta bi se u budućnosti moglo dešavati i sa drugim stranim kompanijama koje obavljaju delatnosti u Srbiji.

On je u saopštenju naglasio da za službenike Carine „ostaje pitanje odgovornosti što ranije nisu ustanovili prevaru koja traje dugi niz godina“.

„Ustaljeno je uverenje medju srpskim privrednicima da su strane kompanije u Srbiji povlašćene, da ih retko obilaze inspekcijski organi. Ovo bi mogla biti i jedna od potvrda da je to tačno. Često je interes stranih kompanija u Srbiji, naklonošću državne administracije, gotovo i favorizovan. To moramo da promenimo“, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, „za sto puta sitniji prekršaj od ove višemilionske prevare nemačke kompanije, srpski privrednici bili bi privedeni pred televizijskim kamerama, i sa sve lisicama na rukama, osramoćeno sprovedeni u pritvor“

„Zato moramo da menjamo uverenja. Nije strana kompanija u Srbiji čestitija od srpske, niti je strani proizvod vredniji od domaćeg. Pozivam sve gradjane Srbije da se vrate prirodnom, a to je srpski domaćin, srpski preduzetnik i srpski proizvod“, poručio je Kovačević.

Kako je naveo, „kada tim ljudi Nove stranke – Da se struka pita dobije šansu da odgovara za ekonomsku politiku Srbije, domaće kompanije će biti u fokusu interesovanja“.

„Stabilnost svake države zavisi isključivo od domaćih, a ne stranih privrednih entiteta. Iskustvo tokom epidemije virusa korona nas uči da su ekonomski najbolje prošle zemlje koje su se oslanjale na sopstvenu industriju.

On je upozorio da „stagflacija i energetska kriza koja se zahuktava izdižu značaj domaćih resursa i sopstvene proizvodnje na nivo strateški važanog cilja svake zemlje sveta“.

„Zato učimo na tuđim iskustvima i menjamo stvari dok još nije kasno“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.