Kovid od NIS-a prošle godine napravio gubitaša 1Foto: wikipedia NIS

Iako je 2019. Naftna industrija Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, bila neprikosnoveno broj jedan na listi 100 najprofitabilnijih kompanija u našoj zemlji, za samo godinu dana situacija se promenila te se ona obrela među 100 najvećih gubitaša, pozicionirana na šestom mestu.

U NIS-u za Danas kažu da je razlog zbog koga je došlo do tog pada kriza uzrokovana pandemijom korona virusa koja i dalje traje.

Da je reč o velikom padu poslovnih rezultata najbolje govori podatak da je NIS u 2019. ostvario profit u visini od 17,7 milijardi dinara da bi u prošloj godini kompanija doživela gubitak od 7,6 milijardi dinara. U NIS-u ističu da je poslovanje kompanije tokom prošle godine bilo pod snažnim uticajem izuzetno nepovoljnih makroekonomskih okolnosti izazvanih pandemijom“.

– Pandemija je uzrokovala značajne zdravstvene izazove i pad potražnje za naftnim derivatima. Pored toga, na rezultate je uticao i pad cena nafte na svetskom tržištu. Prosečna cena nafte tipa „brent“ u 2020. godini bila je 41,7 dolara za barel što je 35 odsto manje u odnosu na 2019. godinu – ističu u NIS-u, ali i dodaju da je „i u takvim okolnostima kompanija ostvarila svoje prioritete, kao što su uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima i zadržavanje likvidnosti.“

U NIS-u ističu da je i pored negativnih uticaja koje je izazvala pandemija „nastavljen investicioni ciklus u okviru koga je tokom 2020. godine u razvojne projekte uloženo 25,3 milijarde dinara. Zabeležen je i rast izvoza od sedam odsto u odnosu na 2019. godinu“.

– Između ostalog, u prošloj godini uspešno je realizovan jedan od najvažnijih projekata za dalji razvoj NIS-a, u Rafineriji nafte Pančevo pušteno je u rad postrojenje „Duboka prerada“, u koje je uloženo više od 300 miliona evra – navode u Naftnoj industriji Srbije.

Boljim rezultatima NIS-a u ovoj godini pak pogodovali su povoljniji makroekonomski parametri, pre svega oporavak privrednih aktivnosti i rast potrošnje naftnih derivata. Trend rasta zabeležila je i vrednost nafte, pa je tako prosečna cena nafte tipa „brent“ u izveštajnom periodu iznosila 64,9 dolara po barelu, što je 63 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom prošle godine.

Neto dobit NIS za prvih šest meseci 2021. godine iznosi 6,08 milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je u istom vremenskom periodu zabeležen gubitak od 10,2 milijarde dinara. Istovremeno, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 22,22 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je ovaj pokazatelj iznosio 2,3 milijarde dinara. Tokom prvih šest meseci 2021. godine zabeležen je rast prihoda od prodaje od 35 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i oni iznose 115,7 milijardi dinara.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je bilo očekivano da se NIS nađe u nezgodnoj situaciji zbog negativnih efekata koje je izazvala pandemija korona virusa.

– Došlo je do pada potražnje kao i smanjenja cene nafte i to se odrazilo na poslovanje NIS-a. Kompanija je nastavila sa investicijama i u tom trenutku, kako bi se to isplatilo u budućnosti. Kada dolazi do kriznih situacija daleko važnije od zabeleženog gubitka je da li je očuvana likvidnost kompanije. U slučaju NIS-a može se konstatovati da jeste. Reč je o kompaniji koja nije puno zadužena, te može da uzima kredite za investicije. Kako se bude popravljala situacija vezana za pandemiju tako će se NIS vraćati na ono mesto gde je bio pre njenog izbijanja – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari