Kozmetički i skup potez, umesto sveobuhvatnog rešenja  1- Dečji bazen pored uništenog hotela Turist/Foto: N.Kovačević

Povodom početka rekonstrukcije dečjeg bazena na užičkog plaži, Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) je poručio lokalnoj vlasti da se takvim „kozmetičkim potezima neće smiriti nezadovoljstvo u gradu stanjem na gradskoj plaži, na reci Đetinji u koju se ulivaju fekalne i druge otpadne vode“.  

Taj odbor je istakako da se plaža mora posmatrati kao celina i da se problem mora sveobuhvatno rešavati – od kvaliteta rečne vode, rekonstrukcije podloge, tribina, uređenja okolnog prostora, mobilijara, pratećih sadržaja, rekonstrukcije hotela Turist i rešavanja statusa radionice železnice, da bi čitav kompleks bio u pravoj funkciji.

„Katastrofalno stanje gradske plaže i kvalitet vode i dalje izazivaju ogorčenje Užičana. I pored apela, saopštenja, protesta i skupova građanja, lokalna SNS vlast ne čini ništa da se situacija popravi“, naveo je užički odbor SSP. 

Dodaje se da je „nekada najatraktivnije mesto u gradu, kupalište i šetalište, popularno ”užičko more”,  letos bilo prazno, bez kupača, zbog ulivanja fekalne kanalizacije iz naselja Turica i Volujačkog potoka“. 

„Smrad iz zagađenje reke širi se gradom, a površina akumulacije, namenjena rekreaciji, potpuno je pokrivena fekalnim algama. Umesto da se adekvatno odgovori na zahteve građana i što pre uradi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, reguliše kanalizacioni sistem u Turici i plaža stavi u svoju pravu funkciju, što je tek jedna od prvih faza za uređenje čitavog kompleksa, lokalna samouprava pokušava da stiša nezadovoljstvo kozmetičkim radovima, rekonstrukcijom otvorenog dečjeg bazena, koja će Užičane koštati 20  miliona dinara, kao da će biti betoniran biserima, o čemu su građani obavešteni putem lokalnih medija, bez javne rasprave“. 

Uz podsećanje na to da su predstavnici užičke vlasti najavili da će se dečji bazen, nakon rekonstrukcije, puniti vodom iz gradskog vodovoda, a ne iz Đetinje, navodi se da se „odmah pored dečjeg bazena nalazi poluspaljeni hotel Turist (izgoreo u požaru pre nekoliko godina, prim.autora) koji, pored stravičnog izgleda, kao kulisa za snimanje horor filmova, predstavlja i bezbedonosnu pretnju za šetače i decu kupače, zbog mogućnosti obrušavanja“. 

„Sramno je i to što situaciju pokušavaju da smire preko dece i što je rekonstrukcija preskupa i u ovom trenutku nepotrebna, ali znamo kako su “široke ruke“ kada su njihove firme u pitanju i kada je u pitanju novac građana“, poručio je užički odbor SSP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari