Kragujevac od 2015. izdvojio neverovatnih 237 miliona dinara za podržavljen RTK 1Foto: Pixabay

Ako je suditi prema računici pojedinih lokalnih medija, zasnovanoj na zvaničnim podacima gradske uprave, za finaniranje Radio televizije Kragujevac (RTK), od 2015. do ovih dana, iz gradskog budžeta izdvojeno je čak nešto više od 237 miliona dinara.

U narednoj godini, gradska uprava će RTK finansirati sa već opredeljenih 50 miliona dinara.

Radio televizija Kragujevac, koliko je javnosti poznato, jedan je od retkih, ako ne i jedini elektronski medij u Srbiji, koji je u vlasništvu države, odnosno lokalne samouprave, i čiji rad – pravljenje i emitovanje programa, finansiraju građani.

Za razliku od RTK, svi ostali kragujevački mediji – štampani i elektronski (sve privatne televizije u međuvremenu su propale) – od gradske uprave, od 2015. do sada, nisu dobile ni “cvonjka”, te je većina njih (osim o nih koji su u funkciji tajkunsko-političkih interesa) dovedeni na rub propasti.

Nedaljnik “Kragujevačke”, primerice, mesecima već izlazi dvonedeljeno, dok ostali opstaju zahvaljujući entzuzijazmu vlasnika i njihovih saradnika.

Doskorašnja gradska vlast u Kragujevcu, na čelu sa bivšim gradonačelnikm Radomirom Nikolićem, za šest godina “vladavine” nijednom nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Naprotiv, sav novac namenjen medijima u gradskom budžetu zavšavao je na računu Radio trelevizije Kragujevac.

Uprkos tim i takvim (ne)prilikama, apsurdima i anomalijama, na šumadijskoj medijskoj sceni, ponovnu privatizaciju Radio televizije Kragujevac više niko i ne pominje.

Naprednjačkoj vlasti  u potpunosti odgovara da RTK i dalje bude “podržavljena”, odnosno pod njenom apsolutnom kontrolom, a da je finansiraju građani Kragujevca, dok se ostaci ostataka gradske opozicije uglavnom  bave komunalnim temama (udarnim rupama na lokalnim dždama itd.).

Podsetimo da je Radio televizija Kragujevac privatizovana u oktobru 2015. godine, kada ju je, zajedno sa još sedam-osam medija širom Srbije kupio stanoviti kruševački “bizmismen”  Radoica Milosavljević ,koji je, ranije prestižnu medujsku kuću, stavio pod apsolutnu kontrolu Srpske napredne stranke.

Istovremeno, gazda Radoica je od prvog dana gazdovanja kragujevačkom gradskom televizijim u potpunosti ignorisao preuzete obaveze prema državi, firmi koju je kupio i zaposelnima u njoj.

Ignorisao ih je u meri da su zaposleni, kojima mesecima nije isplaćivao zarade, veći deo 2016, proveli u protestima i štrajkovima, da bi u decembru te godine emitovanje programa bilo obustavljeno u potpunosti (obnovljeno tek u avgustu 2017.).

Usled prezaduženosti, privatni izvršitelji su  oduzeli i rasprodali kompletan vozni park i veći deo televizijske i radijske opreme te medijske kuće…

Krajem januara 2017. Vlada Srbije poništila je privatizaciju RTK ,  Radoioci Milosavljeviću oduzela bankarske garancije od 150.000, a Kragujevac ostavila u potpunom televizijskom  mraku, kad su događaji u gradu i njegovom okruženju u pitanju,  pošto su, prethodno, već bile propale televizije i lokalnih “pumpadžija” i ostalih kontroverznih biznismena.

Prilikom raskida kupoprodajnog  ugovora sa Radoicom Milosavljevićem, Vlada je naložila  da RTK  treba ponovo da bude privatizovana u roku od šest meseci.

Skupština grada Kragujevca, koja je nakon raskida ugovora sa Milosavljevićem preuzela RTK, potom je pokrenula inicijativu za postupak nove privatizacije te medijske kuće, koja je, u međuvremenu, dobila status privrednog društva.

Tri godine i kusur dana docnije, u Godišnjem programu poslovanja, kako se doslovce navodi,  Privrednog društva Radio televizija Kragujevac u 2021,  piše da će RTK dogodine iz  gradskog budžeta da dobije 50 miliona dinara (osam više no ove godine),  te da je, u okviru dugoročnog i srednjoročnog plana poslovne strategije društva, “osnovna obaveza” poslovodstva da pripremi RTK za novu privazitaciju.

Rok za ponovnu promenu vlasničke strukture, naravno,  nije naveden.

U rečenom dokumentu (Godišnji program poslovanja)  koji je dostavljen Skupštini na usvajanje 29. decembra ističe se i da je „dugoročni plan značajno smanjenje zavisnosti od subvencija osnivača“.

Istovremeno  se  ocenjuje „kako nijedna informativna medijska kuća u svetu ne može da funkcioniše bez finansijske pomoći grada ili države, nerealno je očekivati to i od RTK“.

Nadalje se navodi da je u 2020. godini  RTK  smanjila  sve druge troškove, osim za zarade zaposlenih, kojima je prosečna neto zarada uvećana od avgusta 2020. godine po Kolektivnom ugovoru.

U Radio televizija Kragujevac  je za 2021. godinu planiran  rast  zarada zaposlenih, tako da će najniža plata, izvan poslovodstva, biti oko 58.400 dinara – neto, što je za 20. 000 više nego ove godine, a najviša zarada 91.140 dinara.

Raspon plata za zaposlene u poslovodstvu u 2020. godini je bio od 65.500 do 132.340, a plan za narednu godinu je od 113.390 do 147.200 dinara.

U godišnjem programu poslovanja RTK, koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada za koji dan, konstatuje se  da je RTK  jedina medijska kuća u gradu “koja proizvodi i emituje samo proverene i tačne informacije.”

Autori  izvešataja tvrde da drugi lokalni mediji “nemaju odgovornsot za napisano i izrečeno”

– Internet portali uglavnom funkcionišu bez registracije, ne ostvaruju prihode ne plaćaju poreze, niti poštuju prava intelektualne svojine, dok, s druge strane, negujući senzacionalizam potkopavaju poverenje građana u tradicionalne medije – navodi se, između ostalog, u programu poslovanja RTK za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari