Kragujevac: Sindikalci prete obustavom rada i protestima 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Sindikat fabrike Fijat plastik, koja posluje u okviru kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, najavio je danas da će od 12. januara, za kad je zakazan početak proizvodnje u Fijat Krajsleru za 2021. godinu, da organizuje svakodnevne obustave rada i proteste.

Sindikalci Plastika kažu da menadžment Fijat Krajslera od njih traži da prihvate da im u kolektivnom ugovoru regres bude smanjen za 50 odsto, te da „potpišu protivustavnu klauzulu o trogodišnjem odricanju od prava na štrajk“ .

Insistiranjem da Sindikat Fijat plastika potpiše kolektivni ugovor, istovetan onom koji je nedavno verifikovan u kragujevačkom Fijat Krajsleru, menadžment te kompanije, smatraju sindikalci, nastoji da suspenduje pravilnik o radu, koji je u Plastiku na snazi već dve godine.

Sindikat Fijat plastika je, naime, i pre tri godine odbio da potpiše kolektivni ugovor sa poslovodstvom Fijat Krajslera, nakon čega je menadžment kompanije doneo pravilnik o radu.

U Sindikatu Fijat plastika tvrde ih menadžment Fijat Krajslera ucenjuje, odnosno da im preti da će, ukoliko ne potpišu ponuđeni kolektvni ugovor, zaposleni u Plastiku da ostanu bez ovogodišnjeg bonusa, da će nadoknada za topli obrok, od počeka naredne godine da im bude ukinuta, a da će regres u svakom slučaju da im bude prepolovljen.

Iz Sindikata Fijat plastika poručuju da umanjenje regresa za 50 odsto ne prihvataju, a da prava na štrajk ne žele da se odreknu, odnosno da kolektivni ugovor sa takvim klauzulama ne prihvataju ni po koju cenu.

Naprotiv, već početkom naredne godine planiraju, kako nam je juče rečeno, da krenu sa obustavama rada i protestima, ukoliko menažmnet Fijat Krajslera i dalje bude insitstirao na svojim zahtevima.

Ovogodišnja proizvodnja u kragujevačkim Fijat Krajsleru okončana je nakon jučerašnje prve radne smene.

Ove godine u Kragujevcu je, podsetimo, prema nešto slobodnijoj proceni, proizvedeno oko 20.000 gotovih automobila, što je dvostruko manje nego lane i ubedljivo najmanje od leta 2012., kad je ovde startovala proizvodnja modela „500L“.

Početak proizvodnje u narednoj godini zakazan je za 12. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari