U sredu nastavak pregovora predstavnika Vlade i Sindikata radnika o novom kolektivnom ugovoru u EPS-u 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predstavnici Vlade Srbije i Sindikata radnika EPS-a postigli su dogovor da se pregovori o potpisivanju novog kolektivnog ugovora u tom preduzeću nastave u sredu, saznaje Danas u izvorima bliskim toj reprezentativnoj sindikalnoj organizaciji.

– Održan je sastanak u Vladi Srbije na kome je dogovoreno da se pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora nastave sutra. U Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije ističu da predstavnici Vlade pokazuju volju da se kolektivni ugovor donese do 7. februara kada ističe aktuelni kao i da u njega budu ugrađeni svih zahtevi sindikalaca – navodi naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Podsećanja radi, Glavni odbor Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije je u petak 26. januara, a o čemu je pisao Danas, najavio da će u slučaju da Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve za potpisivanje kolektivnog ugovora proglasi generalni štrajk odmah nakon isteka tog roka.

Sastanak Vlade Srbije i Sindikata radnika EPS-a na temu donošenja novog kolektivnog ugovora održan je 22. decembra.

Zaključak tog sastanka bio je da se održi novi na kome bi se razgovaralo o potpisivanju kolektivnog ugovora i to 26. decembra.

Međutim, u međuvremenu je taj sastanak otkazan. Predstavnicima sindikalnog pregovaračkog tima je saopšteno da će biti obavešteni o terminu novog sastanka. Ipak, takav poziv nije usledio. Stari kolektivni ugovor ističe 7. februara.

Stav Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a je da ne želi da dozvoli da zaposleni u preduzeću budu bez potpisanog kolektivnog ugovora ni jedan jedini dan.

Shodno tome, formiran je i Štrajkački odbor koji će rukovoditi štrajkom u slučaju da do njega dođe, a sastanak Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a održan je 25. januara u poslovodnom odboru Rudarskog basena “Kolubara”.

Sindikalci su inicijalni tekst kolektivnog ugovora nadležnima u Vladi uputili još 13. novembra prošle godine, ali odgovora nije bilo.

Nakon što je informacija o mogućem generalnom štrajku objavljena u Danasu usledio je sastanak predstavnika Vlade i Sindikata radnika EPS-a do koga je došlo danas.

Pored toga što zahtevaju da se pregovori o kolektivnom ugovoru završe do kraja važenja aktuelnog sindikalci traže i da u novom kolektivnom ugovoru bude precizirano da će topli obrok biti povećan za 1.000 dinara, regres za oko 15 odsto, a otpremnine sa tri na pet prosečnih zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari