Prete generalnim štrajkom: Sindikat radnika EPS-a traži novi kolektivni ugovor do 7. februara 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Sindikat radnika EPS-a najavljuje štrajk ako izostane potpisivanje kolektivnog ugovora.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije održao je sastanak na temu donošenja novog kolektivnog ugovora sa predstavnicima Vlade i poslodavca 22. decembra.

Zaključak tog sastanka, objašnjava izvor Danasa, bio je da se održi novi na kome bi se razgovaralo o potpisivanju kolektivnog ugovora i to 26. decembra.

– Međutim, u međuvremenu je taj sastanak otkazan. Predstavnicima sindikalnog pregovaračkog tima je saopšteno da će biti obavešteni o terminu novog. Ipak, takav poziv nije usledio do danas. Stari kolektivni ugovor ističe 7. februara. Stav Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a je da ne želi da dozvoli da zaposleni u preduzeću budu bez potpisanog kolektivnog ugovora ni jedan jedini dan te je stoga doneta odluka o organizovanju štrajka ako do toga dođe. Štrajkački odbor će blagovremeno obavestiti nadležne u Vladi i poslodavcu o algoritmu održavanja štrajka – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Sindikat radnika EPS-a zahteva usvajanje novog kolektivnog ugovora u kome će topli obrok biti povećan za 1.000 dinara, regres za oko 15 odsto, a otpremnine sa tri na pet prosečnih zarada.

Prete generalnim štrajkom: Sindikat radnika EPS-a traži novi kolektivni ugovor do 7. februara 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

– U slučaju da ne usledi poziv na nastavak pregovora, odnosno da ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije će biti prinuđen da proglasi generalni štrajk i da radnike preduzeća pozove da u njemu uzmu učešće – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je Glavni odbor Sindikata radnika EPS-a doneo jednoglasnu odluku da ukoliko Vlada Srbije do 1. februara ne odgovori na zahteve za potpisivanje kolektivnog ugovora proglasi generalni štrajk odmah nakon isteka tog roka.

Formiran je i Štrajkački odbor koji će rukovoditi štrajkom u slučaju da do njega dođe, a sastanak Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a održan je 25. januara u poslovodnom odboru Rudarskog basena “Kolubara”.

Inače, sindikalci su inicijalni tekst kolektivnog ugovora nadležnima u Vladi uputili još 13. novembra prošle godine, ali dosad na to nije usledio bilo kakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari