Kredi Suis u problemima, akcije pale na istorijski minimum 1Foto: EPA-EFE/ ENNIO LEANZA

Problemi koje je izazvao kolaps američke SVB banke mogao bi se pokazati kao mačji kašalj u poređenju sa onim što bi moglo da zadesi evropsko bankarsko tržište ukoliko se nešto slično desi švajcarskoj Kredi Svis (Credit Suisse) banci.

Danas je Saudijska nacionalna banka poručila da neće više finansijski podržavati švajcarsku banku nakon čega su akcije Kredi Svisa pale za više od 20 odsto, na oko dva evra, a jutros je trgovanje akcijama ove banke nekoliko puta obustavljano.

Na ovom nivou, akcije Kredi Svisa su za 96,7 odsto manje najvećih cena akcija ove banke.

Saudijska banka je kupovinom 9,89 odsto akcija švajcarske banke prošle godine postala njen najveći akcionar. Tada je Krei Svis prikupila 4,2 milijarde evra kako bi pokušala da preokrene upravljanje bankom i poboljša rezultate.

Oni su istakli da ne mogu više da kupuju akcije jer bi prešli granicu od 10 odsto vlasništva u banci.

Danas na panelu u Rijadu, na pitanje novinara da li će Kredi Svis biti potrebna pomoć države, predsednik banke Aksel Leman je odgovorio kratko da „to nije tema, jer je banka regulisana, ima dobre kapitalne koeficijente i zdrav bilans stanja“.

Generalni direktor banke Ulrih Kerner je poručio da je banka likvidna i ispunjava sve regulatorne zahteve.

Iako mnogi povezuju bankrot dve američke banke u oslednjih nekoliko dana sa padom vrednosti akcija evropskih banaka danas, Kredi Svis ima dosta unutrašnjih problema.

Banka je juče saopštila da je našla „materijalne slabosti“ u finansijskom izveštavanju banke u 2021. i 2022. godini.

Usled niza skandala, rizičnih ulaganja i problema sa usklađenosti poslovanja sa zakonskim normama u četvrtom kvartalu klijenti ove banke su povukli više od 110 milijardi švajcarskih franaka.

Ukupna imovina banke iznosi više od 530 milijardi evra, što je više nego dvostruko više od imovine propale SVB banke koja je iznosila 209 milijardi dolara (198 milijadi evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari