Kredit Srbijagasu - naduvane cifre ili samo politički sukob 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Dok se nadležna ministarstva javno ne izjašnjavaju o odluci Vlade da sa zasedanja Skupštine Srbije povuče Predlog zakona o davanju garancija Javnom preduzeću „Srbijagas“ za dobijanje kredita za izgradnju deonice gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju, sagovornici Danasa smatraju da je reč o svojevrsnom pritisku na direktora tog preduzeća Dušana Bajatovića iza koga stoji Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Naš sagovornik blizak Vladi Srbije kaže da povlačenje zakona čije je sprovođenje bitno za izgradnju važnog infrastrukturnog projekta kroz Srbiju, poput „Turskog toka“, ne može da prođe bez znanja i odobrenja predsednika Republike, Aleksandra Vučića.

– Pretpostavljam da je reč o taktičkom potezu. Ne verujem da će zakon u potpunosti biti odbačen već će samo doći do njegovog preispitivanja. Postoji osnovana pretpostavka da su neke cifre u vezi realizacije tog posla za koji je nužan kredit, a za šta država treba da odobri garancije za kredit „Srbijagasa“, veće nego što bi realno trebalo da budu pa će se ta stvar ispitati. Moguće je da ima „naduvavanja“ nekih cifri u tim poslovima te nadležni odlaganjem usvajanja tog predloga zakona žele da obave potrebne kontrole i ustanove da li je sve u redu – navodi naš sagovornik.

Da povlačenje iz procedure usvajanja zakona o odobravanju bankarskih garancija „Srbijagasu“ ne može da ugrozi realizaciju strateškog projekta poput izgradnje „Turskog toka“ kroz našu zemlju smatra i Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ali istovremeno navodi da tako nešto nanosi štetu Srbiji i usporava izgradnju tog važnog gasovoda.

– S obzirom na nedavni pritisak koji je na Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“ izvršila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović može osnovano da se pretpostavi i da iza povlačenja ovog zakonskog predloga stoji upravo ona. Shodno tome možemo da dođemo i do zaključka da njoj možda i ne odgovara izgradnja „Turskog toka“ kroz našu zemlju. Ono što je definitivno jasno je da njena svađa sa Bajatovićem stvara štetu Srbiji i dovodi do mogućnosti odlaganja realizacije izuzetno važnog projekta. Da se stopira projekat tog obima koji je 99 odsto već završen je nemoguće ali ovakvim stvarima može da se prolongira njegovo sprovođenje, što je veoma loše – kaže naš sagovornik.

On dodaje da 70 miliona evra vredan kredit za koji država treba da bude garant kako bi ga „Srbijagas“ dobio od Vojvođanske banke, OTP banke i Poštanske štedionice služi za izgradnju kompresorskih stanica koje je potrebno izgraditi kako bi se gas iz Srbije nesmetano kretao ka Mađarskoj i drugim pravcima kojima je planirano da ide van naše zemlje.

Razlog zbog čega je došlo do povlačenja Predloga zakona o davanju garancija Javnom preduzeću „Srbijagas“ pokušali smo da saznamo u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Tamo su nas pak uputili na Ministarstvo finansija kao pravu adresu, kao predlagača tog zakona. Kontaktirali smo i njih ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Podsećanja radi, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike je nedavno sa svog prvog sastanka održanog sa direktorima javnih preduzeća na novoj funkciji ministarke za energetiku udaljila Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“ zbog toga što nije ispoštovao nalog da na taj skup dođe u pratnji saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari