Lista najvećih prevara Jovice Stefanovića Ninija, za Jugoremediju niko neće odgovarati 1Foto: M. P.

Dvadeset godina prošlo je od prve privatizacije fabrike lekova Jugoremedija iz Zrenjanina, u međuvremenu ona je poništena, fabrika je otišla u stečaj, potom i bankrot, a veliko je pitanje da li će ikada iko odgovarati za ono što je učinjeno nekadašnjem industrijskom gigantu i jednom od zaštitnih znakova grada na Begeju.

Pitanje je, jer je Specijalni sud u Beogradu tri osobe povezane sa bivšim vlasnikom i biznismenom Jovicom Stefanovićem Ninijem juče oslobodio optužbi da su nezakonito izvlačile sredstva iz ove firme.

Prvooptuženi u ovom slučaju Jovica Stefanović pre dva meseca je preminuo. Pre toga, Stefanović je osuđen na četiri godine zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo.

Jugoremedija je sada daleko od firme u kojoj je bilo na stotine zaposlenih. Lekove nije proizvodila od 2011. a poslednjih godinu dana fabrika je u vlasništvu firme Konvar iz Beograda, koja je fabriku prošle jeseni kupila od preduzeća Project One za 3,1 milion evra.

U Jugoremediji, prema podacima APR-a, sada je zaposlena samo jedna osoba, a firma je 2021. završila u minusu od četiri miliona dinara.

Ali to odavno nije Jugoremedija kakvom je pamte sada već stariji Zrenjaninci. Pad je počeo još 2002, a ono što je trebalo da postane uspešna privatizacija završilo je na spisku 24 sporne o kojima je i Evropska unija govorila i naložila njihovo rešavanje.

Jugoremediju je te godine kupio upravo Jovica Stefanović Nini koga su nazivali “najbogatijim Nišlijom” ili niškim tajkunom, a kome se spočitavalo da ima udela u bar 15 firmi, kao i da je povezan ili stoji iza još mnogo njih.

Nini je, odnosno firma Jaka 80 iza koje je on stajao, kupio 41,93 odsto Jugoremedije za 959,5 miliona dinara. Zalihe u lekovima i sirovinama iskoristio je da dokaže dokapitalizaciju koju je završio 2003. čime je njegova firma postala vlasnik više od 61 odsto akcija.

Privatizacija Jugoremedije poništena je 2006, ali suđenja ni danas nisu završena. Stečaj u zrenjaninsku Jugoremediju uveden je u decembru 2012, pokušano je 14 prodaja, a bankrotstvo je proglašeno u novembru 2016. godine.

Jovica Stefanović Nini preminuo je početkom avgusta ove godine ne dočekavši kraj suđenja. Njegova krivica za propast Jugoremedije tako će ostati do kraja nedokazana. Međutim, pre nego što su ga Zrenjaninci dobro upoznali Nini je već bio dobro poznat Nišlijima.

Bio je vlasnik 15 firmi, među njima i Srboleka i Luksola, Pivare Niš, Žitopeka. Bio je većinski vlasnik i firmi Nini eksport-import, Nini prehrana, Nini kozmetika, Reunion, Marko plus, Menta, Sigmafarm, Femid, Elid, Prosveta, sve iz Niša i brojnih drugih firmi.

U nastavku je lista najvećih malverzacija Jovice Stefanovića Ninija.

 

1. Srbijalek – prevario i radnike i državu

Više puta je hapšen u poslednjih 15 godina. Novembra 2010. uhapšen je zajedno sa bivšim direktorom Srboleka Mladenom Lučićem zbog sumnje da su tokom nepune četiri godine od 2006. do tog trenutka oštetili radnike, akcionare i državu za više od pet miliona evra.

Uz to, i da su u istom tom periodu proizvode Srboleka prodavali drugoj Ninijevoj firmi po cenama nižim od 40 odsto.

 

2. Kupovina makedonske banke

Stefanović je, međutim, bio upleten i u međunarodne skandale, a jedan od njih je kupovina makedonske banke.

Naime, prema pisanju Južnih vesti makedonska opozicija optužila je Nikolu Gruevskog, koji je tada bio u opoziciji, da je 2003. od niškog biznismena dobio 1,5 miliona evra mita da bi ubrzao prodaju Makedonske banke.

Makedonski mediji su tada pisali da je Nini vlasnik 70 odsto akcija te banke i da je osim firme Jaka 80 preko koje je kupio i Jugoremediju, Nini bio u vlasništvu i mnogih drugih – Vetafarm trejd, Žito Skopje, Mak lek, Pelagonije, Teteksa, Ohridske banke, fabrike Blagoj Gorev, Sileks banke, Komercijalne banke i fabrike Evropa.

 

3. Radnici bez poreza i doprinosa

Nini je još jednom bio hapšen, 2019. godine, zbog sumnje da je bespravno prodavao opremu preduzeća u stečaju MD Nini, kao i da radnicima nije platio poreze i doprinose.

 

4. Jugoremedija, najveća prevara

Decembra te godine Viši sud u Beogradu osudio ga je na četiri godine zatvora zbog zloupotreba u Jugoremediji, a firme povezane sa njim “Jaka 80” i “MD Nini”, presudom su obavezana da u republički budžet uplate više od 865 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari