Ljajić: Povećana robna razmena sa Rusijom 1Foto: twitter

Robna razmena između Srbije i Rusije u prvih pet meseci povećana je za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u Rusiju izvozi čak 815 srpskih kompanija.

To je najveći broj do sada, konstatovao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.

Ljajić je dodao postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje i da je zbog toga potrebno da se već u septembru nastave pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja Evroazijske unije, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Razgovaralo se i o mogućnostima za stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede, koja bi proizvodila u Srbiji, a potom izvozila na rusko i tržišta trećih zemalja.

Čepurin je predložio da tokom jeseni na nekom od poljoprivrednih sajmova u Rusiji bude organizovan sastanak dobavljača iz naše zemlje sa velikim ruskim distributivnim lancima, kako bi bio povećan broj proizvoda iz Srbije na tržištima Moskve i drugih velikih gradova.

Čepurin je istakao i da ruski turisti sve češće dolaze u Srbiju i da ih je u prvih pet meseci 17 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

On je izrazio nadu da će taj broj biti povećan uvođenjem avionske linije Niš – Kaluga u septembru ove godine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari