Lokomotive "Srbija voza" u proseku stare od 40 do 45 godina 1Foto: FoNet/Ministarstvo GSI Srbije

Prosečna starost lokomotiva u vlasništvu “Srbija Voz” a.d. je od 40 do 45 godina, odgovoreno je Danasu u tom železničkom preduzeću na pitanje koliko je star njegov vozni park, kada je reč o lokomotivama.

“Srbija Voz” a.d. na raspolaganju u svom voznom parku i na inventarskom stanju ima 49 vučnih vozila-lokomotiva. Kako je Danasu rečeno ukupan broj vučnih vozila čine 26 elektro lokomotiva, 13 dizel lokomotiva, dve parne lokomotive, kao i četiri dizel i četiri parne lokomotive za vuču vozova na uzanom koloseku.

Od ukupnog broja raspoloživih vučnih vozila, pet dizel-manevarskih lokomotiva  kupljeno je u periodu od 2004 do 2006 godine, dok su 2021.godine novonabavljene  dve dizel- manevarske lokomotive.

Ostale lokomotive su starijeg datuma proizvodnje, iz perioda  70-tih i 80-tih godina. kažu nadležni u “Srbija vozu”.

Oni dodaju da su ciklusi održavanja, za sva vozna sredstva, definisani u skladu sa pravilnikom o održavanju voznih sredstava i uputstvima proizvođača.

Sve električne lokomotive imaju kontrolno-tehničke preglede jednom mesečno.

Obimi radova u kontrolno-tehničkim pregledima su definisani prema vrsti (mesečni, tromesečni, šestomesečni i godišnji). Pored ovih pregleda, jednom sedmično se vrše i servisni pregledi.

Imamo dovoljno zaposlenih i rezervnih delova za redovno održavanje, poručuju iz “Srbija voza”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari