Majdanpek, Bor: Sindikati Ziđina se protestima i širenjem istine bore protiv megalomansko profitnih interesa kompanije 1Protesno okupljanje u Majdanpeku/Foto: J.B . K.

Svih devet reprezentativnih sindikata u kompaniji Srbija Ziđin Koper oglasili su se zajedničkim demantijem reagujući na prošlonedeljno saopštenje menadžmenta kompanije koja je tada pored ostalog, objavila da “sindikati protestima i širenjem neistine štete interesima kompanije i svih zaposlenih”. Sindikati navode da se oni „ protestima i širenjem istine bore protiv megalomansko profitnih interesa kompanije“ koja, prema njihovim rečima, ne brine o pravima i položaju radnika iako se predstavlja kao društveno odgovorna.

U svom obraćanju medijima, reprezentativni sindikati Ziđina ističu da je sindikatima položaj radnika uvek na prvom mestu, podsećajući da su prilikom ranijih pokušaja privatizacije (rumunski Kuprom, austrijski Atek, ruski SMR, srpski Ist Point i na kraju Ziđin) sindikati štitili i zastupali interese i prava zaposlenih.

-Kolektivni ugovor i socijalni program su za sindikate „sveto pismo“ u zaštiti radnika, a za kompanije veliki tetret i nužno zlo s kojim su morali da se nose – navodi se u saopštenju reprezentativnih sindikata.

I ovom prilikom oni podsećaju da je Kolektivni ugovor bio sastavni deo tenderske dokumentacije i obavezni deo kupoprodajnog ugovora ili ugovora o strateškom partnerstvu, kao i da je kompanija Ziđin prihvatila Kolektivni ugovor koji je bio na snazi.

Ovaj ugovor je jasno definisao prava i obaveze radnika i poslodavca i njime je radnicima garantovana pravna i socijalna sigurnost.

-Nivo prava radnika i obaveza poslodavca koje proističu iz kolektivnog ugovora je za demokratski i ekonomski razvijene zemlje prihvatljiv, sasvim logičan i zakonski obavezan. Za naše poslodavce je očigledno neprihvatljiv jer po njima daje previše prava radnicima, a nameće dosta obaveza koje u njihovoj zemlji izgleda ne postoje. Iz tog razloga poslodavac je otkazao kolektivni ugovor šest meseci pre isteka kako bi po Zakonu o radu maksimalno skratio korišćenje i time obespravio radnike – ističu reprezentativni sindikati.

Posećaju da je kineska kompanija junu prošle godine, a nakon najave sindikata o organizovanju protesta i zalaganje tadašnje ministarke rudarstva, donela Pravilnik o radu koji je bio identičan prethodnom Kolektivnom ugovoru, a da je u decembru 2022. godine jednostrano donela novi Pravilnik.

Novi Pravilnik sadrži 195 promena koje umanjuju skoro sva materijalna i nematerijalna prava radnika namećući im nove obaveze i nove kaznene odredbe.

-Sindikati su socijalnim dijalogom pokušavali da prevaziđu sve veće nametanje kineskog mentaliteta, načina rada, poslovanja, kulture, razmišljanja, poslovanja, upotrebu parola u svim sferama života i rada. Sistem kažnjavanja, samokažnjavanja, nagrađivanja – kutija u kojoj bi radnik sam sebe kaznio ubacivanjem novca u zavisnosti od toga šta je pogrešio, npr. Majdanpek kutija za stimulacije je za sindikate neprihvatljiv- navodi se u ovom demantiju.

Takođe, navode da je i pre dolaska kineske kompanije postojalo godišnje usklađivanje zarada i da to nije gest dobre volje poslodavca, već obaveza definisana kolektivnim ugovorom i prethodnim Pravilnikom o radu ( 29.jun 2021.)

Ovim Pravilnikom je regulisano da je “ poslodavac dužan da ugovorenu cenu rada usklađuje sa odlukom Socijalno ekonomskog Saveta Republike Srbije tako što će ugovorenu cenu rada uskladiti sa procentom povećanja minimalne cene rada po satu određene odlukom Socijalno ekonomskog saveta počev od dana donošenja ovog Pravilnika”.

Sindikati ističu da ne traže povećanje zarade, već samo usklađivanje i navode da ne postoji nijedan opravdan ekonomski razlog za donošenje ovakvog Pravilnika o radu osim da je profit iznad zaposlenih i da se omalovažava srpski radnik.

Reprezentativni sindikati u kompaniji Srbija Ziđin Koper poručuju da im je prioritet stavljanje van snage spornog Pravilnika o radu i da će svi problemi koju su nastali, nestati potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari