Majdanpek: Raspisan javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela 1Foto: J. B. K.

Vlasnici porodičnih kuća u majdanpečkoj opštini zainteresovani za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe mogu se prijaviti na raspisani konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela. U opštinskom budžetu je za ove namene opredeljeno četiri miliona dinara, a konkurs je otvoren narednih mesec dana.

Na osnovu Pravilnika o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva izuzev onih koja su u prethodnom periodu koristila i opravdala sredstva Opštine Majdanpek za slične aktivnosti, kao i domaćinstava koja su u prethodne dve godine posle dostavljanja Rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnodti odustala od njihovog sprovođenja.

Ovim su Pravilnikom definisani uslovi prijavljivanja na konkurs, obavezna dokumentacija, kriterijumi za izbor projekata, neprihvatljivi troškovi i maksimalna sredstva sufinansiranja.

Kako se navodi u javnom pozivu, maksimalni iznos sredstava podsticaja koji se dodeljuje, predstavlja manji iznos od 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om, a maksimalno 420.000 dinara sa PDV-om, i iznosa koji se dobija množenjem snage panela u kW iz dostavljene profakture, sa iznosom od70.000 dinara sa PDV-om.

Za solarne panele kapaciteta preko 6 kW razliku do ukupne vrednosti radova prema predračunu izabranog privrednog subjekta snosiće domaćinstva.

Sufinansira se nabavku solarnih panela snage do 6 kW, invertera, pratećih nosača panela, dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije i priključenje na distributivni sistem, kao i njihova ugradnja.

Lokalna samouprava sufinansira i izradu neophodne tehničke dokumentacije, izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela, inveretara i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom i propisima distributera neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem, objašnjavaju nadležni.

Ovom javnom konkursu prethodio je poziv i odabir privrednih subjekata koji će sprovoditi ovu vrstu energetske sanacije porodičnih kuća i propisane uslove ispunilo je 15 firmi iz više gradova u Srbiji.

U budžetu opštine Majdanpek je za ove namene opredeljeno četiri miliona dinara, a konkurs je otvoren do 20. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari