Od maja 2004. godine, kada sam došao na mesto ambasadora SAD u Beogradu, uložili smo dosta napora da pomognemo ekonomski razvoj Srbije. Preko USAID, već drugu godinu, u deset gradova Srbije realizuje se Mega program koji opštinama pomaže da razviju i promovišu svoje potencijale. Te opštine uspele su da privuku 77 miliona dolara novih investicija, kao i 130 miliona dinara sredstava iz Nacionalnog investicionog plana i da otvore 5.

Od maja 2004. godine, kada sam došao na mesto ambasadora SAD u Beogradu, uložili smo dosta napora da pomognemo ekonomski razvoj Srbije. Preko USAID, već drugu godinu, u deset gradova Srbije realizuje se Mega program koji opštinama pomaže da razviju i promovišu svoje potencijale. Te opštine uspele su da privuku 77 miliona dolara novih investicija, kao i 130 miliona dinara sredstava iz Nacionalnog investicionog plana i da otvore 5.500 novih radnih mesta. To nas je ohrabrilo da sklopimo ugovore sa još 11 opština koje se uključuju u Mega program. Takođe, za sedam nerazvijenih opština pripremljen je program vredan 20 miliona dolara, koji će pomoći nezaposlenim, mladima, izbeglicama i poljoprivrednicima u tim sredinama da se pripreme za biznis – izjavio je juče u Kraljevu ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt i podsetio da su u pripremi još dva programa USAID – jedan namenjen poljoprivrednicima i drugi predviđen za preduzetnike.

Rešavanje statusa Kosova smanjuje poslovni rizik

– Ne želim da komentarišem Ahtisarijev plan iako ga podržavamo, jer je za mene pitanje Kosova pre svega vezano za ljude koji tamo žive. Oni ne mogu da se hrane politikom, niti da zarađuju za život zahvaljujući deklaracijama. Razrešenje neizvesnosti u vezi sa statusom Kosova dovešće do veće ekonomske stabilnosti regiona, smanjiće poslovni rizik za investitore i poboljšati ekonomsku klimu, a to je zajednički cilj da se poboljšaju ekonomski i bezbednosni uslovi života na tom prostoru – rekao je Majkl Polt, ambasador SAD, odgovarajući na novinarsko pitanje o rešavanju statusa Kosova.

Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo koja inače učestvuje u oba USAID programa, rekao je za Danas da je pomoć USAID dragocena za privredu tog regiona. „U Kraljevu ima 18 hiljada nezaposlenih, veliki je broj izbeglica, a privreda koja ima velike potencijale ne može bez pomoći sa strane da se pokrene.“
– Već smo odlučili da 500 hektara zemljišta ponudimo novim investitorima, a prioritet će imati agroindustrijski kompleks koji, po pravilu, otvara veliki broj radnih mesta. Sa 20.000 nezaposlenih u gradu koji je bio sedište hemijske industrije, ti programi znače ne samo ekonomski napredak nego i zdraviju životnu sredinu – rekao je za Danas Miloš Milošević, predsednik opštine Šabac, koja se našla među 11 potpisnika ugovora za novu fazu Mega programa. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari