"Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomije": Predstavljen Fond za podršku preduzećima na Zapadnom Balkanu od 75 miliona evra 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomije, a cilj je da se ekonomije Balkana približe Evropskoj uniji (EU), rečeno je danas na predstavljanju Fonda za podršku preduzećima (ENEF II), odnosno investicionog fonda od 75 miliona evra koji je osnovan sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije (EU), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

ENEF II će kompanijama u regionu Zapadnog Balkana omogućiti pristup različitim finansijskim instrumentima, sa ciljem da podrži njihov razvoj i širenje poslovanja.

Ovaj Fond ima za cilj da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i obezbedi im finansijska sredstva koja su im potrebna da bi unapredili svoje poslovanje.

Takođe, na današnjem skupu, ovom Fondu se pridružila i Banka Inteza, koja će investirati do sedam miliona evra, što je prvi doprinos iz privatnog sektora ovom Fondu.

Šef Delegacije Evropske unije Emanul Žofre naglasio je da je EU aktivno uključena u promovisanje plana rasta Zapadnog Balkana.

„Želimo da ovo budu otvorena vrata ka jedinstvenom tržistu i da se stvore nove šanse kroz investiranje. Cilj je da se ekonomije Balkana približe EU i da se udvostruči njihov BDP“, poručio je on.

Žofre je istkao kao primarne ciljeve slobodno kretanje usluga, jedinstvenu oblast plaćanja, energetiku…

On je objasnio da je ovo plan i za privatni sektor, i da se poboljša ekonomski rast u Srbiji i regionu.

„Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomije i ona su ključna za približavanje regiona članstvu u EU“, poručio je Žofre.

On je podsetio da je EU u Srbiji već potrošila 250 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima.

Ključni problem za mala i srednja preduzeća je širenje, rekao je on i dodao da će tu dobiti podršku preko ovog fonda.

On je objasnio da je ovim fondom predviđeno ukupno 75 miliona evra koji će biti na raspolaganju.

EU će, kako je naglasio, ostati najveća podrška za ova preduzeća, da Srbija ostane konkurentna na lokalnom i globalnom nivou.

„Da mala i srednja preduzeća Srbije, ne budu samo Srbije, već i EU“, zaključio je on.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ponovila je da je ovaj fond trenutno težak 75 miliona evra, ali sa mogućnošću da dosegne 100 miliona.

Ona je navela i da će taj fond od danas imati partnera i iz privatnog sektora, a to je Banka Inteza.

„Bitno je da kompanije na Zapadnom Balkanu imaju pristup različitim izvorima finasiranja i da mogu da se razvijaju“, poručila je Begović.

Ona je istakla da je razvoj privatnog sektora jedan od prioriteta naše ekonomije.

"Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomije": Predstavljen Fond za podršku preduzećima na Zapadnom Balkanu od 75 miliona evra 2
Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Begović je naglasila i značaj investiranja u nauku i inovacije, koje su, kako je dodala, moćan izvor ideja.

„Verujem da će veliki broj kompanija iskoristiti ovo kako bi postali uspešniji i otporniji u budućnosti“, kazala je Begović.

Ambasador Italije Luka Gori naglasio je da je ovo izuzetna inicijativa koja treba da podrži rast loklanih preduzeća u Srbiji i regionu.

„Region i posebno Srbija imaju potencijal za veliki razvoj“, poručio je on.

On je dodao da Italija, kao drugi po veličini trgovinski partner Srbije, pridaje veliku pažnju tome.

Gori je podsetio da su tri najvažnije finansijske institucije Italije prošle godine otvorile kancelarije u Srbiji i da će to omogućiti lakše poslovanje između dve zemlje.

„Mala i srednja preduzeća igraju važnu ulogu u ekonomiji Srbije. I zato ovaj Investicioni fond ima za cilj da im pruži finansiranje i tehničku podršku, da se popnu na viši nivo razvoja“, rekao je on.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad iznela je podatak da 75 odsto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu jeste u malim i srednjim perduzećima.

„Ova preduzeća moraju da prođu kroz težak transformacioni proces“, poručila je ona.

Konrad je dodala da fond objedinjuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana i da će za svaku obezbediti kapital.

„Ovaj Investicioni fond će biti važan instrument za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i za povećanje broja radnih mesta u ovom sektoru“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari