Mali: Deficit budžeta za osam meseci ove godine manji od planiranog za 163 milijarde dinara 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da Srbija ostvaruje odlične ekonomske rezultate, o čemu govori i stanje u državnoj kasi, jer je u prvih osam meseci ostvaren bolji rezultat za 163 milijarde dinara, odnosno milijardu i po evra, pošto je umesto očekivanog minusa od 234 milijarde, deficit 70 milijardi dinara.

„Ne samo da smo uštedeli, već je ovo znak da naša ekonomija uprkos pandemiji virusa korona radi. Pokazali smo da smo otporni, a država je pomogla i privredi i građanima sa tri paketa pomoći. Bolja je naplata svih poreskih oblika, što pokazuje koliko su naše mere bile opravdane“, rekao je Mali za Pink.

Naveo je da se ovom trenutku u Srbija gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica, a do kraja godine gradiće se bar još tri.

Mali je podsetio da se nastavljaju isplate građanima u okviru trećeg paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije, te da će najstariji dobiti 50 evra 22. septembra, dok će drugih 30 evra biti isplaćeno u novembru, a u decembru još 20 evra za sve punoletne građane.

Dodao je da će Vlada predložiti da od 1. januara 2022. minimalna zarada bude uvećana 9,4 odsto, da iznosi oko 35.000 dinara, odnosno oko 300 evra.

„Sa novim povećanjem minimalne zarade pokrivenost minimalne potrošačke korpe će biti 89 odsto. Najkasnije 2023. ili 2024. godine ispunićemo obećanje da minimalna zarada u potpunosti pokriva minimalnu potrošačku korpu“, rekao je ministar.

On je kazao da je od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, BDP rastao kumulativno 17,3 odsto, a minimalna zarada 52 procenta, odnosno tri puta brže.

Minimalna potrošačka korpa je u tom periodu rasla oko 10,3 odsto, što znači da je minimalna zarada, kako je ministar naveo, rasla pet puta brže.

„Očekujem da će sa povećanjem minimalne cene rada od 9,4 odsto u decembru sledeće godine prosečna plata biti 670 evra. Do kraja godine prosečna plata će biti oko 618 evra“, rekao je Mali.

Podsetio je da 18. septembra počinje drugo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, u okviru kog će biti dodeljeno osam stanova i 30 automobila „fijat 500L“.

„Pozivam građane da uzimaju fiskalne račune i učestvuju u nagradnoj igri. Od fiskalnih računa mi gradimo, dajemo pomoć, borimo se protiv pandemije virusa korona, borimo se za bolju i uspešniju Srbiju“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari