Mali i Кisić sa članovima Fiskalnog saveta o siromaštvu, socijalnim kartama i budžetu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić razgovarali su danas sa članovima Fiskalnog saveta o Predlogu mera socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakosti i rizika od siromaštva u Srbiji, koje je Fiskalni savet nedavno objavio.

Mali je istakao da su nadležni u Ministarstvu finansija i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pažljivo pročitali sve predloge Fiskalnog saveta, da je potrebno uraditi analizu ekonomskih efekata predloženih mera, te da će se razgovori o navedenim temama nastaviti i u narednom periodu, objavilo je Ministarstvo finansija.

Fiskalni savet su predstavljali predsednik tog nezavisnog državnog organa Pavle Petrović i članovi Nikola Altiparmakov i Bojan Dimitrijević.

Mali je istakao da je dijalog sa Fiskalnim savetom važan kako bi oni koji su ekonomski najugroženiji dobili adekvatnu pomoć i podršku.

Кisić je objasnila da primena Registra socijalnih karata, početak primene Zakona o socijalnom preduzetništvu, reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, koja se očekuje u narednom periodu, treba da doprinesu poboljšanju položaja socijalno najugroženijih kategorija stanovništva i pravednijoj raspodeli socijalnih davanja.

Naglasila je i da postoji tendencija smanjenja izdvajanja za decu u domenu socijalne pomoći, jer konstantno rastu primanja roditelja, dodajući da se istovremeno povećavaju izdvajanja za decu po drugim aspektima poput finansijske podrške prilikom rođenja deteta ili pomoći majkama pri kupovini prve nekretnine.

Na sastanku je bilo reči i o budžetu za 2023. godinu, povećanju penzija i predstojećoj poseti delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari