Mali na gradilištu u Surčinu: Pripremni radovi ispod zemlje se privode kraju 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen kompleks za Ekspo 2027, da je već postavljeno stotinak šipova za izgradnju kompleksa, čime se pripremni radovi ispod zemlje polako završavaju.

Mali rekao je da će građani Srbije već za mesec i po dana videti radove iznad zemlje i da će u narednih nekoliko nedelja, biti postavljeni stubovi iznad zemlje za pojedine hale novog sajma i Ekspo, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

Prema najavama Malog, na prostoru od 243 hektara biće izgrađeni Nacionalni fudbalski stadion, novi Sajam, Akvatik centar, rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Kada je u pitanju Ekspo izložba, na terenu se sprovodi nekoliko aktivnosti, među kojima je postavljanje šipova za sedam hala. Biće ukupno postavljeno 1.647 šipova, prečnika 800 milimetara i dužine do 18 metara, dodao je Mali i najavio da, ako sve bude kako je očekivano, postavljanje šipova za Ekspo će biti završeno početkom maja.

Pre početka izgradnje Nacionalnog stadiona ispituje se teren radi provere prisustva neeksplodiranih sredstava, a odmah potom će se nasipati plato stadiona kako bi se teren doveo na projektovanu visinu, rekao je Mali.

Očekujemo da će se za oko dva meseca početi sa izvođenjem šipova za izgradnju Nacionalnog stadiona, a u toku su poslednje aktivnosti na projektovanju šipova za stadion kojih se očekuje da će biti više od 3.500 sa prosečnom dužinom većom od 25 metara.

Zbog izgradnje budućih saobraćajnica, ulica, bulevara i nove petlje, kao i pripadajuće komunalne infrastrukture, radi se nasipanje terena, naveo je on.

Radovi su u punom jeku, odvijaju se po predviđenoj dinamici i planu, uključen je veliki broj mašina, od kojih sam jednu imao priliku da probam kako radi. Nema stajanja, jer sve mora da bude spremno do 1. decembra 2026. godine, kada ćemo predati „ključeve“ Ekspa, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari