Mali na proslavi 10 godina rada "Er Srbije": Od uništenog "JAT-a" u dugovima do profitabilne, moderne i uspešne avio-kompanije 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Ministar finansija Siniša Mali, na obeležavanju deset godina postojanja nacionalne avio-kompanije “Er Srbija”, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu naveo je kako se od bankrota i uništenog „JAT-a“, koji je bio u dugovima, zajedničkim snagama došlo do profitabilne, moderne i uspešne avio-kompanije kakva je Er Srbija.

„Nakon teških pregovora, uz pomoć „Etihada“, našeg strateškog partnera, uspeli smo da preokrenemo situaciju, uspeli smo da stvorimo “Er Srbiju”, da od kompanije „Jat ervejz” koja je bila na ivici bankrota, napravimo najbrže rastuću i najveću nacionalnu avio-kompaniju u regionu“, rekao je Mali.

On je istakao da ne preteruje kada kaže da je „Er Srbija“ simbol napretka i razvoja Srbije.

„Do 2015. godine, samo dve godine nakon stvaranja “Er Srbije”, u floti kompanije bilo je već 20 aviona, nakon toga, sećam se da smo uspeli, uz duge i ne lake pregovore sa „Džet ervejzom“ iz Indije, da napravimo dogovor i oko leta za Njujork. Nabavili smo taj veliki „A 330“ i sećam se tog prvog leta u Njujork. Nakon skoro 25 godina, srpska avio-kompanija poletela je u severnu Ameriku”, naglasio je Mali.

Zatim je, kako je podsetio, došlo do nabavke i drugog aviona „A 330“ i krenuli su letovi u Kinu.

„Danas je “Er Srbija” jedina nacionalna avio-kompanija u okruženju od 11 zemalja koja leti i u Severnu Ameriku i u Njujork i Čikago, ali i na istok, Kinu, Tijenđin, a uskoro i u Šangaj. Ako se ne varam, danas, “Er Srbija” leti na 87 destinacija, a ova godina biće nam rekordna, očekujemo četiri miliona putnika koji će biti prevezeni avionima naše nacionalne avio-kompanije, to je apsolutni rekord. Uz to, kompanija je profitabilna i plaća porez na dobit Srbiji, što je veoma važno“, istakao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari