Mali: Potpuno ostvarivo da na kraju 2027. prosečna plata bude 1.400 evra 1Foto: Screenshot/Kopaonik biznis forum

Prosečna plata od 1.400 evra potpuno je ostvariv cilj do kraja 2027. godine, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali, predstavljajući rezultate na Kopaonik biznis forumu.

On je naveo da je potpuno postalo normlano da se probudite ujutru i da se iznenadite nekim novim izazovom koji odmah morate da rešite.

„Događaja koje ne možete da predvidite je sve više, krenuli smo sa pandemijom korona virusa koja je izazvala ogromne poremećaje u lancima snabdevanja, to je nešto što nije moglo da se predvidi. Onda je krenuo konflikt u Ukrajini, a to se prošilirilo na ceo svet. Sve su to dodatni izazovi za nas, kao i naravno visoka inflacija“, poručio je Mali.

On je podsetio da su jako bitni razvoj veštačke inteligencije i novih tehologija, a da mi idemo i korak ispred drugih u razovju tih tehnologija.

Mali je naglasio da je za Srbiju bitno da smo uspeli da sačuvamo makroekonosku stabilnost.

„To nije bilo jednostavno i mnogo ravzijenije zemlje su poklekle i nisu upsele da ostvare ciljeve. Mi smo uspeli da ostvarimo i ekonomski rast“, istakao je Mali.

On je ukazao na probleme koje je donela pandemija virusa korona.

„Stopa rasta BDP-a 2019. godine bila je 6,4 odsto, pred pandemiju. Mi smo 2018. godine polako ubrazvali, a sledeće još više, ali je onda krenula pandemija korona virusa i sada hoćemo da se vratimo na te stope rasta“, naveo je Mali.

Naglasio je i da smo prošle godine prvi put prešli granicu od 69 milijardi evra kada je naš BDP u pitanju.

„Prošle godine, uprkos svim izaovima, Srbija je rasla 2,5 odsto, očuvala stabilnost i sa stopama rasta koje planiramo, realno je da idemo preko 90 milijardi evra BDP-a 2027. godine, ta godina se definiše kao sledeće prolazno vreme, ako nas posluži geopolitička situacija“, obećao je Mali.

On je rekao da će 2027. godine, kada budemo domaćini specijalizovane izložbe Ekspo, ako nas geopolitička situacija posluži, Srbija imati vrednost BDP-a od 100 milijardi evra i dodao da je to potpuno ostvarivo.

Mali je podsetio da od sutra stupa na snagu sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

On je dodao da se očekuje da najveći broj njih svoju želju da radi pronađe u Srbiji, kada se uzmu u obzir rezultati.

Mali je naglasio da će Srbija uvek biti tu da pomogne i podrži ekonomiju.

Imali smo dovoljno mogućnosti i rezervi da možemo da reagujemo i kada je najpotrebnije pružimo podršku privredi, poručio je on.

Što se tiče deficita budžeta, Mali je podsetio da je konačan deficit za prošlu godinu bio 2,2 odsto, što je projekcija i za ovu godinu.

„Država vodi računa o svakom dinaru, nećemo da bacamo novce na ono što smatramo da nije potrebno, niti da će doprineti našem BDP-u“, naglasio je ministar.

On je napomenuo i da su se mnogo razvijenije zemlje više zaduživale od nas.

„Zadužvali smo se i mi, ali smo to ulagali u investicije koje su doprinele rastu našeg BDP-a. Uspeli smo da sačuvamo udeo javnog duga u BDP-u“, objasnio je Mali.

On je podsetio da je 2012. godine svaki četvrti čovek u Srbiji bio bez posla, danas smo na 9,1, prosek 9,5, jasan je trend i otvaranje novih fabrika.

„Mi smo kreirali pola miliona radnih mesta u proteklih 11 godina, sada imate najveći broj zaposlenih u Srbiji ikada koji plaćaju poreze i doprinose“, rekao je Mali.

On je dodao i da je tržište Srbije  malo, ali da izozimo u veliki broj zemalja sveta.

„Nama je naše najveće izvozno tržište i dalje Evropska unija, ali stvari se menjaju. U Srbiju dolazi sve veći broj investicija iz Kine, Japana, Koreje i to je nešto što moramo da imamo u vidu“, smatra Mali.

EXPO je za nas, kako je naveo, najveća razvojna šansa i podsetio da u taj projekat ulažemo 17 miljardi evra, na budžet koji već imamo za kapitalne investicije.

On je podsetio da je Srbija imala rekordnu stopu zaposlenosti kao i da je jasan trend otvaranja novih fabrika.

Mali je naglasio da je potpuno ostvariv cilj da prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra na kraju 2027. godine.

Prošle godine je, kako je dodao, bio cilj da se kroz povaćanje zarada sačuva realni dohodak.

„Ono što je dobro je što plate kontinuirano rastu. Ove godine u decembru se očekuje 920 ili 930 evra. A 2025. godine će biti preko 1.000 evra. Plate su u realnom iznosu prošle godine bile 2,4 u plusu, a penzije 8,7. U realnom iznosu smo se borili za povećanje penzija za 50 odsto za dve godine“, istakao je Mali.

Mali je pričao i o putnoj infrastrukturi i izneo podatak da u ovom trunutku gradimo 11 brzih saobraćajnica, a dodao je i da će biti obnovljeno svako od 54 porodilišta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari