Mali: Prognoze Svetske banke još jedna potvrda dobrih rezultata Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ga je vest da je Svetska banka povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini na šest procenata, samo dodatno ohrabrila da se sa još većom posvećenošću bori za veći privredni rast i životni standard građana.

Svetska banka je ranije danas objavila da je u jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu, na šest dosto.

Mali je podsetio da je u januaru Svetska banka predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9 procenata.

„Ja verujem da smo iznenadili sve, pa čak i njih, sa svojim rezultatima. Srbija, u uslovima najveće svetske ekonomske krize, pokazuje koliko je njena privreda vitalna i otporna. Verujem da je za delimičan uspeh zaslužna i država jer smo imali sluha za zahteve privrednika i trudimo se da sa njom uspostavimo partnerski odnos, zasnovan na poverenju“, naveo je Mali u saopštenju.

Dodao je da je uveren da će Svetska banka još jednom naviše revidirati svoje projekcije rasta Srbije u ovoj godini, na sedam odsto.

On je naveo da je to najbolji odgovor svim onima koji kritikuju ekonomsku politiku Srbije.

„Nema boljeg demantija od toga, kad vaš uspeh meri i prepoznaje svet. Кako se približava kraj godine, naš trud da ekonomiju održimo na visokim razinama, odgovorno vođenje fiskalne i ekonomske politike, dobiće potvrdu i od mnogih drugih a to će se ogledati kroz stabilan rast i konstantan priliv invesiticija, koje su samo u prvih sedam meseci ove godine iznosile 2,14 milijardi evra“, rekao je Mali i podsetio da je i MMF ranije ove godine, u maju povećao svoje projekcije na šest odsto rasta BDP-a Srbije.

Najavio je da će budžetu za 2022. godinu biti ekonomski, finansijski i socijalno izbalansiran.

„Sledeće godine očekujemo deficit budžeta od oko tri odsto BDP-a. Raspoloživ fiskalni prostor u 2022. godini biće opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, umereno povećanje penzija i plata u javnom sektoru kao i nastavak poreskog rasterećenja privrede. Ove mere dizajnirane su tako da ne ugroze stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, zatim da održe životni standard stanovništva i pomognu privredni razvoj“, naveo je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari