Mali: Rast BDP Srbije u prvom kvartalu 1,7 odsto 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1,7 odsto, te da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi po rastu BDP-a.

„Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat“, kazao je Mali, saopštilo je njegovoo ministarstvo.

Izneo je da je, po „fleš proceni“ Eurostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi po stopi rasta BDP, te izrazio uverenje i da će tako biti i u junu, po objavljivanju konačnih podataka Eurostata za prvi kvartal.

Ministar je podsetio i da je prema „fleš proceni“ Republičkog zavoda za statiku, objavljenoj 5. maja, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2 odsto BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi se da je taj rast bio i veći.

Po njegovim rečima, rast BDP omogućava i povećanje penzija i plata.

Mali je naglasio da je industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine bila veća za 33,9 odsto nego u isto vreme lene, a da je u odnosu na prosek 2020. godine bila veća za 5,8 procenata.

Кako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar-april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, bila je veća za 10,1 odsto.

„Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije“, kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari