Mali u odgovorima na pitanja građana: Već dve godine sam na novim doktorskim studijama 1foto FoNet Božana Pavlica

Ministar finansija Siniša Mali danas odgovara na pitanja građana na svom Instagram nalogu, a do sada je objavio da je već dve godine na drugom doktoratu, kao i da se nada će švajcarska formula za obračun penzija moći da bude nadograđena kako bi penzije „još više rasle“ od sledeće godine.

Mali je u odgovorima naveo da studije sluša na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Košicama, dok je za polje studija naveo „ekonomija i menadžment“, a kao program finansije.

List „Danas“ objavio je u februaru da je Mali podneo dve tužbe Upravnom sudu zbog odluka organa Univerziteta u Beogradu, kojim je osporena njegova doktorska disertacija i poništena diploma doktora nauka.

„Nadamo se da ćemo moći da nadogradimo švajcarsku formulu za penzije, tako da od sledeće godine još više rastu“, objavio je Mali na svom Instagram nalogu, odgovarajući na pitanja jednog unuka koga je zanimalo „kada će njegov deda moći da mu daje više para a da majka i otac za to ne saznaju“.

Fiskalni savet je početkom juna u Mišljenju na nacrt Fiskalne strategije za 2023. godinu poručio da treba „unaprediti i ojačati“ postojeću švajcarsku formulu za obračun penzija, jer je inflacija visoka i ubrzava, a jednogodišnje usklađivanje dovodi do toga da penzioneri tek sa kašnjenjem od oko pola godine dobijaju povećanje primanja.

„Fiskalni savet stava je da bi trebalo dodatno unaprediti i ojačati postojeću ‘švajcarsku formulu’, kako bi penzije i u novim okolnostima mogle bolje da prate privredna i inflaciona kretanja“, navedeno je u tom dokumentu.

Građane koji postavljaju pitanja ministru Malom na Instagramu posebno zanimaju uslovi za dobijanje subvencije majkama za kupovinu kuće ili stana.

Mali je nekoliko puta u odgovorima istakao da pravo na tu pomoć imaju majke koje su rodile decu počev od prvog dana ove godine, kao i da je Uredba koja propisuje uslove za dodelu subvencije na snazi do kraja 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari