100 sklekova "u cugu" i rad na drugom doktoratu: Šta su sve građani pitali Sinišu Malog na Instagramu? 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Dobar dan Siniša, Vi ste najbolji ministar Srbije“, jedno je od „pitanja“ na koje je ministar finansija Siniša Mali odgovorio na svom Instagram profilu u okviru rubrike ‘Pitajte ministra’ koju povremeno objavljuje na pomenutoj društvenoj mreži.

„Ministre, šta ja Vas da pitam“, sadržaj je poruke upućene Siniši Malom ovom prilikom na koju je on odgovorio: „Šta god želite, samo izvolite“.

Tako i bi, budući da se među pitanjima i odgovorima moglo naći svašta, od ekonomskih tema, preko ličnih afiniteta, sporta, ali i onih „škakljivijih“ – njegovog doktorata.

„U okviru rubrike ‘Pitajte ministra’, ovde na instagramu, prethodnih meseci smo razgovarali na razne teme, a ovog puta se nismo ograničili ni na jednu posebno, kako bismo videli šta vas najviše zanima. Stiglo je puno pitanja, a tokom dana postavljaćemo odgovore“, navodi se u uvodnoj objavi na profilu pomenute društvene mreže Siniše Malog.

„Koliko puta nedeljno trenirate? Jel samo trčite ili imate još neke treninge“, navodno je jedno od pitanja građana upućeno ministru finansija.

Kako je napisao

u odgovoru, trenira u zavisnosti od toga koliko ima slobodnog vremena, te da najčešće trči, „a često su tu i druge vrste treninga“.

I nije tu bio kraj pitanjima o fizičkim aktivnostima odlazećeg ministra.

„Ministre, koliko sklekova možete da uradite u cugu“, pitanje je na koje je Mali odlučio da odgovori – „oko 100 sklekova“.

Ministru su građani čestitali i na nedavnom sportskom uspehu, budući da je pre nekoliko nedelja učestovao na petom po redu izdanju međunarodne triatlon trke „Ocean Lava Montenegro“.

„Nije bilo lako! Hvala puno“, poručio je on.

Među pitanjima koja su svakako izazvala najveću pažnju medija i javnosti, našlo se i školovanje ministra Malog, budući da su ga u toj sferi pratile brojne afere oko plagiranog doktorskog rada. Međutim, kako je naveo u odgovorima, već dve godine je na „novim doktorskim studijama“.

On je u odgovorima naveo da studije sluša na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Košicama (Slovačka), dok je za polje studija naveo „ekonomija i menadžment“, a kao program „finansije“.

Međutim, građanima to nije bilo dovoljno, pa su ga upitali i „kakvi su ispiti na faksu“, kao i „kada stiže da uči od posla“.

„Neki od ispita koje sam do sada položio, u ove dve godine, su npr. Macro and Micro Economic Theory, Theory od Public Finances, Finance and money… Veći deo studija su ipak neke istraživačke aktivnosti i pisanje stručnih radova. Lično mislim da je moguće naći vreme za sve, samo je važno da odredite prioritete. Ovo je nešto što je meni važno, iz mnogo razloga“, odgovorio je Mali.

Kako stoji u narednoj objavi, građani smatraju da bi ovaj potez „mediji morali da pohvale“.

„Nije lako, ali kada nešto mnogo želite, onda ste srećni dok radite na tome“, rekao je ministar finansija u još jednom odgovoru na čestitke.

Mali je odvojio vreme da odgovori i studentima, pa je tako kao preporuku za master studije nakon Ekonomskog fakulteta istakao da odabir zavisi od toga „šta vas zanim i kakve su želje i ambicije“, te da pomenuti fakultet ima „odlične master programe“.

„Sa predstavnicima studentskih organizacija smo pre nekoliko meseci napravili plan za nekoliko aktivnosti koje su važne studentima, između ostalog i za izradu nove studentske kartice, koja će sadržati razne vrste pogodnosti i popusta“, najavio je ministar odgovarajući na pitanje da li je u planu neka mera pomoći studentima.

U moru pitanja, našle su se i samo pohvale: „Samo da Vas pohvalim. Nema pitanja“, „Samo nastavite da radite kao i do sada, bravo“, Najbolji ministar“, „Čestitke još jednom na svim uspesima. Ljudi kao Vi nas trebaju voditi ka budućnosti“…

„Hvala što podržavate mlade ljude i motivišete da usavršavaju svoja znanja i vještine. Sjajni ste“, poruka je pohvale ministru.

Građane je zanimalo i kako je ministar finansija, na šta je on odgovorio sa „odlično“. Isti su mogli da saznaju i o njegovim afinitetima kada je u pitanju „sedma umetnost“, te da mu je omiljena serija „The Office“, a film „Inspektor Kluzo“.

Među „pitanjima“ se dešavalo i da nema pitanja, već i pozdrava.

„Samo da pozdravim prezimenjaka, mogućeg rođaka iz sela pored Šida“, stoji u poruci, na koju je ministar odgovorio uzvraćanjem pozdrava.

Ipak, bilo je građana koji su pitali i konkretne stvari – kada će povećanje penzija, plata, o subvencijama za majke, ali i pomoć za ugostiteljski sektor.

„Dajte mom dedi veću penziju da može da mi daje više para sa strane, da ne znaju keva i ćale“, jedna je od poruka koja se mogla videti na njegovom profilu, a Mali je na istu odgovorio sa rečima da se nada da će moći da nadogradi švajcarsku formulu za penzije, „tako da od sledeće godine još više rastu“.

Na pitanje da li će biti još povećanja minimalaca, kao i konstataciju da su plate mnogo male, Mali je odgovorio potvrdno.

„Da, a tačni procenti kada je reč o povećanju minimalne zarade, biće poznati nakon naših razgovora sa predstavnicima poslodavaca i sindikata“, naveo je u odgovoru.

Građane je interesovalo i „koje su prevencije da se više ne dogodi inflacija“.

„Prevencija zavisi od uzroka inflacije, nekada su to domaći faktori, a danas je uzrok inflacije spoljni faktor tj. poremečaji u lancima snabdevanja, dugogodišnja ekspanzivna monetarna politika vodećih centralnih banaka u svetu i konflikt u Ukrajini. Danas, mala i otvorena ekonomija teško može da bude rezistentna na dešavanja u globalnoj ekonomiji. Jedini način je vođenje oprezne fiskalne politike, jačanje lanca proizvodnje hrane unutar zemlje, održavanje relativno stabilnog kursa uz restriktivniju monetarnu politiku… Dakle, teško se može odupreti spoljnim inflatornim pritiscima, ali je važno da monetarnom i fiskalnom politikom ne utičemo na podgrevanje inflatornih očekivanja. Dok je količina novca u opticaju značajno veća od količine proizvedene robe, tražnja će biti veća, a samim tim i inflacija“, pojasnio je Mali.

Građane je zanimalo i da li u slučaju da su oba supružnika „na minimalcu“ imaju pravo na subvenciju od 20.000 evra, na šta je ministar finansija odgovorio da ukoliko ispunjavaju i druge uslove, imaju pravo, te da je neophodno da „plate nisu veće od dve prosečne zarade“.

Kada je u pitanju pomoć majkama pri kupovini nekretnine, uslov za dve prosečne zarade ostaje do kraja godine, budući da je, kako je objasnio Siniša Mali, do tada na snazi uredba koja propisuje ovo pitanje.

„Uredba od kraja februara važi do decembra, a 9 meseci treba da se dete rodi“, opaska je jednog građanina na koju je Siniša Mali odgovorio objašnjenjem da je „uslov da dete bude rođeno najranije od 1. januara 2022. godine“.

„Pozdrav najboljem ministru, kada će dobiti povećanje plata zaposleni u upravi Srbije“, pitanje je na koje je Mali odgovorio da su plate ove godine za zaposlene u javnom sektoru povećane u proseku 7.3 odsto, te da kada je reč o sledećoj godini, to će „definisati prilikom izrade budžeta“.

Kako je naveo, jedna od tema „za razmišljanje i analiziranje“ je i pravljenje plana za uvođenje obaveznih napojnica za ugostiteljske objekte, kao što je to slučaj u svetu.

O tome da li su i koja stručna zanimanja najtraženija u Ministarstvu finansija, Siniša Mali je odgovorio da, kada je reč o zapošljavanju u ovoj instituciji, najviše sarađuju sa Ekonomskim fakultetom i da na taj način „uspevamo da dođemo do najboljeg stručnog kadra“.

„Dakle, to su svakako ekonomisti, a u ministarstvu postoje razni sektori – makroekonomski, zatim sektor budžeta, sektor za fiskalni sistem, sektor za finansijski sistem“, napisao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari