Manevarski prostor Vlade gotovo nikakav 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Energetska zajednica upozorila je Vladu Srbije da su prekršeni evropski propisi o konkurenciji na tržištu prirodnog gasa, kada je potpisan ugovor između NIS i ruskog Gazproma 2012, objavila je ta organizacija na svom internet sajtu.

Sekretarijat Energetske zajednice uputio je otvoreno pismo Vladi Srbije u kome upozorava da nije postupila u skladu sa sporazumima o energetici, jer je ugovor sa ruskom firmom uticao na tržište. Sekretarijat je poslao otvoreno pismo o sporazumu između vlada Srbije i Rusije o snabdevanju Srbije gasom iz

2012. godine, koji se primenjuje kroz sporazum između firmi Gazprom Export i Jugorosgaz, odnosno članu tog sporazuma u kome se precizira da je taj gas namenjen tržištu Srbije.

Ta klauzula o destinaciji tog gasa predstavlja kršenje

zakona o konkurenciji iz sporazuma o Energetskoj zajednici, kaže se u saopštenju. Sekretarijat je došao do preliminarnog zaključka da je Srbija prekršila svoje obaveze po sporazumu o Energetskoj zajednici tako što je ratifikovala sporazum sa Rusijom. Upućivanjem pisma, Zajednica je pokrenula preliminarnu proceduru da bi Vlada Srbije mogla da u roku od dva meseca

odgovori na tvrdnje da su prekršeni propisi Zajednice i omogući Sekretarijatu Zajednice da utvrdi pozadinu slučaja, kaže se u saopštenju Energetske zajednice.

Ministarstvo rudarstva i energetike juče je saopštilo da je Sekretarijat Energetske zajednice inicirao preliminarnu proceduru, čiji je cilj da Srbija u roku od dva meseca reaguje na konstatacije da jedan član međuvladinog Sporazuma o snabdevanju prirodnim gasom nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

„Ministarstvo energetike će, u saradnji sa svim relevantnim institucijama Srbije, u navedenom roku detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice“, dodaje se u saopštenju u koje se Ministarstvo nije izjasnilo o navodima Zajednice.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike i direktor firme Enerdži sejving grup, kaže za Danas da upozorenje Energetske zajednice nadležni u Srbiji ne bi trebalo da ignorišu, ali da malo šta mogu da urade po tom pitanju.

– Bilo bi potpuno kontraproduktivno ignorisati bilo kakvo upozorenje koje dolazi iz institucija Evropske unije pa samim tim to važi i za stavove Energetske zajednice. Vlada Srbije bi svakako trebalo pažljivo da prouči dopis koji joj je stigao i da pokuša da izmeni nešto u skladu sa zahtevima Energetske zajednice u slučaju da je to zaista i moguće. Dakle, upozorenje Energetske zajednice bi trebalo najozbiljnije razmotriti. Međutim, u konkretnom slučaju, mislim da je izrečeni stav motivisan potpuno neenergetskim razlozima. Samim tim se nadležnima u Srbiji smanjuje mogućnost za adekvatnu reakciju. Takođe smatram da Srbija po tom pitanju niti može niti bi trebalo bilo šta da menja što bi bilo protivno interesima naše zemlje – navodi naš sagovornik.

Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja, ističe za Danas da Srbija ne bi trebalo da uvaži konkretno upozorenje iz Energetske zajednice bez obzira što je član tog tela.

– Ne vidim u čemu je Srbija pogrešila ili prekršila postulate poslovanja na slobodnom tržištu zato što se obavezala da ruski gas neće preprodavati trećoj strani. Energetska zajednica bi trebalo da štiti poslovne interese svojih članica, slobodno tržište i konkurenciju, a ne da bude birokratska organizacija koja se oglašava apsurdnim saopštenjima. Interes zemalja Evrope je da normalno dobijaju ruski gas jer ga neke zemlje EU danas troše više nego što je bio to slučaj dosad, a ne da se situacija po tom pitanju zaoštrava – zaključuje Bušatlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari