Manival: Crna Gora da pojača mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma 1Foto: Pixabay/Tumisu

Crna Gora treba da pojača napore u istrazi i efikasnom procesuiranju pranja novca da poveća nadzor visokorizičnih nefinansijskih poslova i profesija, ocenjuje telo Saveta Evrope zaduženo za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival (Moneyval).

U danas objavljenom izveštaju, crnogorske vlasti se pozivaju da dodatno pojačaju mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Od 2015. godine, kada je Manival poslednji put dao sveobuhvatnu procenu Crne Gore, ta zemlja je preduzela niz akcija da ojača svoj pravni i institucionalni okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, saopštilo je to telo.

Manival je, procenjujući nivo usklađenosti zemlje sa standardima Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), zaključio da je Crna Gora u dve od 11 oblasti koje se procenjuju postigla značajan nivo efikasnosti.

To su razumevanje rizika od pranja novca i finansiranja terorizma i međunarodna saradnja gde su vlasti pohvaljene za efikasnu saradnju u pogledu razmene dokaza i obaveštajnih podataka.

U ostalih devet oblasti ocenjeno je da je Crna Gora postigla umereni nivo efikasnosti i da su potrebna velika poboljšanja.

Manival je preporučio da se unapredi razumevanje specifičnih pretnji od pranja novca u vezi s upotrebom gotovine i neformalnom ekonomijom, korupcijom na visokom nivou, zloupotrebom pravnih lica, kao i potencijalnim rizicima finansiranja terorizma u bankarskom sektoru, uslugama transfera novca/vrednosti, neprofitnim organizacijama, prekograničnom kretanju gotovine i novim tehnologijama.

Pored toga, dodaje se, ranjivosti u važnim finansijskim i nefinansijskim sektorima treba bolje razumeti i adresirati.

Broj istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za slučajeve pranja novca je nizak, saopštio je Manival, preporučujući vlastima Crne Gore da se više fokusiraju na pranje novca povezano sa zločinima visokog rizika, kao što su trgovina drogom, korupcija na visokom nivou, organizovani kriminal i zloupotreba pravnih lica.

Takođe se poziva na efikasnije, srazmerne i odvraćajuće krivične sankcije.

Crna Gora treba da dosledno koristi finansijske istrage za pronalaženje i zaplenu imovinske koristi stečene kriminalom, fokusirajući se na visokorizična krivična dela, organizovani kriminal i imovinu prebačenu u inostranstvo, kao i da vrši bolje kontrole prekograničnog kretanja gotovine.

U izveštaju se ocenjuje da su bankarski sektor, druge važne finansijske institucije i računovođe pokazali dobro razumevanje rizika od pranja novca i sprovođenja preventivnih mera, ali da je potrebno bolje razumevanje u nefinansijskom sektoru. Znanje o rizicima od finansiranja terorizma je ograničeno u svim sektorima i treba ga poboljšati, ocenio je Manival.

To telo Saveta Evrope je pohvalio nadzor Centralne banke za banke i druge finansijske institucije, ali smatra da ga treba pojačati za visokorizične nefinansijske sektore, posebno kazina, advokate, notare i pružaoce usluga preduzeća.

Crna Gora bi trebalo da podnese izveštaj Manivalu u decembru 2025, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari