Manja proizvodnja mleka i veći uslov logična posledica decenije zanemarivanja mlekarstva 1privatna arhiva

Samo u 2021. godini proizvodnja mleka manja je za 100 miliona litara. Razlog su loše mere agropolitike i skupa stočna hrana, preneo je portal Agrosmart, dodavši da je tokom 2002. godine prema zvaničnim podacima u Srbiji bilo je 1,2 milona grla krava i junica. Danas ih je tri puta manje jer se njihov broj konstantno smanjuje. Procena je da ih ima manje od 400.000 grla u stajama i u tovu.

Kako smo svedoci sve većeg uvoza mleka iz zemalja članica Evropske unije, sagovornici Danasa objašnjavaju razlog ovakve pojave nestručnim vođenjem ozbiljne agrarne politike i nerazumevanjem potreba poljoprivrednih radnika.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže da mi još od 1992. godine imamo problem sa mlečnim govedarstvom, osvrćući se na sankcije koje su nam bile uvedene. Kako kaže, od tada do danas ništa nije urađeno kako bi se taj problem rešio.

– Osnovni uzrok je pad broja goveda. U Srbiji dominiraju mali i srednji farmeri koji se najbrže reše svojih grla, time što ih pokolju. To rade ukoliko im ne odgovara cena ili posluju u minusu – kaže Prostran.

Kako dodaje, godišnja proizvodnja se smanjuje za dva odsto te se ovakvom politikom nećemo „izvući“ u narednih pet do 10 godina.

– Budžet za poljoprivredu bi trebalo da bude barem dvaput veći od dosadašnjih pet odsto. Mi smo nekada imali PKB koji je proizvodio 200 litara mleka dnevno, ali je ta firma imala svoj reprocenar. To znači da bi danas farmeri koji se bave proizvodnjom mleka trebalo da budu vlasnici mlekara – zaključuje Prostran dodajući da se od popisa 2012. godine govori o problemu koji nas je danas snašao.

Farmer iz Banata Vukašin Baćina kaže za Danas da se u stočarstvo ne ulaže ništa i da su stranci kupili mlekare, te da time drže monopol u Srbiji.

– Strani vlasnici mlekara daju 19-25 dinara po litru mleka, čime mi poslujemo u gubitku. Oni su time naterali ljude da prodaju stada, a država bi morala da reguliše monopol nad njima. Ako mogu da daju minimalnu cenu goriva i da je zamrznu, isto tako mogu da daju i minimalnu cenu po litri mleka – kaže Baćina.

Podaci iz Evropske unije bolji su nego kod nas. Kako je rekao agroekonomski analitičar Milan Prostran, u EU je 33,3 odsto budžet za poljoprivredu. Kako je Eurostat objavio, farme u Evropskoj uniji proizvele su 161 milionu tona sirovog mleka u 2021. godini, što je povećanje od 0,7 miliona tona na godišnjem nivou. Ova stabilnost u proizvodnji je podržana većom proizvodnjom na farmama u Italiji (+4%) i Irskoj (+6%), ali opada u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji (sve po -2%).

Manja proizvodnja mleka i veći uslov logična posledica decenije zanemarivanja mlekarstva 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari