Maske i rukavice samo preko veledrogerija 1Foto: FoNet/ MOD

Daleko više maski i druge zaštitne opreme bilo bi dostupno u Srbiji da Uprava carina preko Privredne komore nije prosledila svim firmama obaveštenje da mogu da uvezu ta sredstva ali samo za potrebe zaštite svojih radnika, dok je prodaja trećim licima, veledrogerijama, apotekama, firmama i ustanovama – zabranjena.

Na to se požalio jedan uvoznik koji već dugo godina radi između ostalog i nabavku sirovina za lekove pa je po tom osnovu stekao i dosta kineskih partnera.

„Da nije bilo tog ograničenja, bilo bi mnogo više opreme na tržištu. Verujem da se vlast zabrinula zbog mogućeg bildovanja cena, ali ako ima dovoljno robe, konkurencija sprečava poskupljenje“, ističe on.

U dopisu koji je Privredna komora prosledila firmama potvrđuje se da svako može da uveze zaštitnu opremu za svoje potrebe, ali ne i za plasiranje na tržište. Za one koji žele da uđu u posao nabavke u dopisu se navode i nazivi sa mejl adresama tri kineske i jedne južnokorejske kompanije, kao i kontakt izvesnog Relje U., čija je firma iz Indije posrednik za kinesko tržište.

Istovremeno, redukovana je i lista distributera nabavljene opreme, pa to mogu da rade svega nekoliko velikih kompanija.

Prema saznanjima Danasa, kompletnu logistiku oko uvoza opreme neophodne za borbu protiv korona virusa od Agencije za lekove preuzeo je deo Kriznog štaba zadužen za lekove, u kome se nalaze predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstvene zaštite i Privredne komore, gde se i održavaju sastanci.

Agencija za lekove u ovom trenutku obezbedila je samo skraćenu proceduru u kojoj na osnovu dva elektronski dostavljena dokumenta, po ceni od 12.000 dinara, daje mišljenje potencijalnom uvozniku da li za svoje potrebe, može da uđe u posao.

U farmaceutskim krugovima tvrde da je potez PKS bio dobronameran, ali da je izostalo obrazloženje, zbog čega se stekao utisak da se favorizuju neke firme i dobavljači i da se stvara monopol na tržištu medicinskih sredstava.

– Žao mi je što nisu objasnili o čemu se radi, ali mi koji smo u tom poslu znamo da nam se poslednjih nedelja masovno javljaju razne kineske firme, nude nam opremu po naizgled povoljnim cenama, za 20 do 30 centi, ali morate avansno da uplatite, sami obezbedite prevoz DHL-om i da prihvatite rizik da vam ili na nekoj od granica porudžbinu oduzmu, ili da kineska firma jednostavno nestane. Mi koji godinama radimo u ovoj branši, već smo jednom „pukli“, firma iz Kine je primila uplatu a potom se ispostavilo da uopšte ne postoji. Trenutno je u toj zemlji sijaset lažnih kompanija pa i mi koji smo iskusni moramo dobro da proverimo svakog novog dobavljača – kaže za Danas vlasnica jedne konsultantske agencije koja se bavi registracijom mediscinskih sredstava.

Ističe da se često među onima koji pokušavaju sada da uđu u taj posao javljaju pritužbe na Agenciju za lekove, ali da se malo govori o tome koliko je procedura svedena na minimum i da se sada dozvola dobije za nekoliko dana dok je ranije to trajalo tri do šest meseci.

– Praktično sve je svedeno na papirološku proveru, traže samo jedan papir iz koga utvrđuju da li je sertifikat validan i da li firma od koje nabavljate uopšte postoji, jer plaćaju za pristup tim bazama podataka, što je opet mera zaštite. Za nas koji se dugo bavimo ovim poslom, takva procedura maksimalno je uprošćena – zaključuje ona.

Rizik

Ograničenje nabavke ne odnosi se na veledrogerije, kojih ima oko 50-ak jer one kao i do sada mogu da nabavljaju robu iz inostranstva, ali naglašava i da ni oni nisu lišeni rizika.

– Desilo se da nam maske i drugu opremu oduzmu u Nemačkoj, avion je iz Kine prvo sleteo u tu zemlju da ostavi određenu količinu, ali je njihova država preuzela i naše isporuke jer nije pre toga na vreme uspela da ih obezbedi. Takođe, imali smo problem i sa nabavkom koja je kupljena u Turskoj, plaćena je i stigla samo do granice jer je ta zemlja u međuvremenu uvela vanredno stanje i zaplenila sve količine. U oba slučaja nije bio problem između kupca i dobavljača, već je situacija u pojedinim zemljama prouzrokovala problem – kaže naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari