ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana MatićFoto: FoNet/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Grčke vlasti neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić danas posle sastanka sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom.

„Grčka strana je potvrdila da neće biti produženja ove Uredbe od strane grčkih vlasti i grčke agencije će takođe morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere“, napisala je ministarka na svom Instagram profilu.

Poput Grčke i mnogih drugih evropskih zemalja u kojima je turistički sektor zbog pandemije bio izuzetno ugrožen, i Vlada Srbije je prošle godine donela odluku da se svima koji su uplatili putovanje pre početka pandemije, tačnije do 15. maja prošle godine, a nisu uspeli da odu na odmor izdaju vaučeri za put koje mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

Uredbom je definisano i to da agencije moraju od 1. do 15. januara 2022. da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere. U pojedinim zemljama, poput Italije, rokovi za korišćenje vaučera su produženi, tako da su se i u našim turističkim agencijama nadali da će dobiti produženje od države jer većina tokom pandemije nije mogla da radi i zaradi dovoljno da bi taj novac mogli da vrate.

Kako je Danasu ranije rekao direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić agencijama bi značilo i to da država razmotri produženje roka do 1. oktobra, a kao drugi vid pomoći on je naveo namenske kredite koje bi država dala agencijama. Zamenskih vaučera je dva meseca pre isteka roka iskorišćeno, prema podacima YUTA, tek nekih 50 odsto, a agencije bi građanima tokom januara trebalo da vrate 20 miliona evra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Matić: Grčka neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.