Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu 1. i 2. novembra 1Foto: Đorđe Đoković

Dvanaesti Međunarodni dani energetike i investicija održaće se 1. i 2. novembra u Novom Sadu, uz podršku USAID-ovog programa “Bolja energija”.

Ta manifestacija će na jednom mestu okupiti se veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike, energetske zajednice, ministarstava Republike Srbije, eksperte za energetsku efikasnost i finansije, upravnike stambenih zajednica. Građani će tokom trajanja tog skupa moći da se informišu o svim pitanjima u vezi sa izolacijom zgrada i kuća.

Organizatori manifestacije ističu da vlasnici porodičnih kuća kao i stanari u zgradama koji plaćaju visoke račune za grejanje, ako su prostorije u kojima žive nedovoljno tople, prozori loši, nema fasade ili je ona stara, treba da urade toplotnu izolaciju tog objekta. Razlozi su ti što će računi biti manji, a komfor u domaćinstvu veći.

Građani za termoizolaciju objekata mogu da biraju više mogućnosti, a postoje i savetovališta koja pomažu u izboru odgovarajućih materijala za te radove. Rad na poboljšanju energetske efikasnosti uključuje stavljanje izolacije na zidove, kao i zamenu dotrajale stolarije. Kod termoizolacija spoljnih zidova, česta pitanja su da li odabrati stiropor, kamenu ili mineralnu vunu, kao i kolika bi trebalo da bude debljina te izolacije, 10, 12 ili 15 centimetara.

Kod zamene prozora, dileme su u vezi sa stavljanjem duplog ili troduplog stakla, kao i materijala za izradu prozora, da li odabrati aluminijum, drvo ili plastiku (PVC), kao i koliko komora na prozorima treba odabrati.

O svim ovim ali i drugim pitanjima vezanim za poboljšanje energetske efikasnosti u svojim domovima građani će moći da saznaju znatno više tokom održavanja manifestacije, naglašavaju organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari