Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 24. septembra 1Foto: RTV

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 88. po redu, održaće se od 18. do 24. septembra na Novosadskom sajmu, gde će pored domaćih biti i predstavljene poljoprivredne kompanije iz 15 zemalja, objavljeno je danas.

Istovremeno, biće održani i 53. međunarodni Sajam lova i ribolova, kao i Sajma ekologije, rekao je generalni direktor Novosadskog Sajma Slobodan Cvetković na konferenciji za novinare u Beogradu.

„Novosadski sajam ima saglasnost za održavanje manifestacije od Kriznog štaba, po posebnim protokolima“, Cvetković.

Precizirao da će ulazak na sajam biti moguć samo za one koji pokažu potvrdu da su vakcinisanili ili da su preleželi korona virus u prethodnih šest meseci, a ukoliko nemaju te dokumente, na više punktova na ulazu u sajam biće, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sad, organizovani besplatni, brzi antigenski testovi.

Zemlja partner ove godine je Češka.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta kazao je da kompanije iz njegove zemlje organizovano nastupaju na nacionalnom štandu na novosadskom sajmu od  2017. godine, te da je sajam idealno mesto za razvijanje postojeće i uspostavljanje nove saradnje.

„U okviru našeg štanda, na 400 metara kvadratnih, predstaviti će se 13 čeških firmi koje se bave uzgojem i genetikom goveda, proizvodnjom i prodajom opreme za uzgoj stoke i živine, uzgojem i prodajom ribe, proizvodnjom hrane i pića, proizvodnjom stočne hrane, preradom bilnog otpada“, kazao je on.

Državni sekretar Senad Mahmutović kazao je će ministarstvo tradicionalno biti pokrovitelj izložbe stoke, najveće tog tipa na Balkanu, kao i izložbaba sa proizvodima geografskog i organskog porekla.

On je istakao i da je domaća poljoprivreda pokazala svoju snagu i potencijal, jer je uspela da se prilagodi velikim izazovima poput pandemije, te je za sedam meseci ove godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda za 2,35 milijardi evra, da je suficit bio 1,07 milijarde evra, što je, kako je dodao, bilo jednako ukupnoj vrednosti izvoza agrara iz Srbije u 2010. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari