Meser tehnogas duplirao prihod u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu 1Foto:Shutterstock/surasak jailak

Kompanija Meser tehnogas (Messer Tehnogas) iz Beograda je skoro duplirala prihod u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ta firma ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu industrijskih i medicinskih gasova sa udelom, većim od 80 odsto i posluje i van granice Srbije, a najveći biznis je u Sloveniji koji je Meser tehnogas 2018. godine kupio od matične nemačke kompanije Meser i koji čini oko četvrtine prihoda i oko petine dobiti.

Nakon što su, sredinom januara, medijske špekulacije o mogućem pokušaju konsolidacije vlasništva pogurale cenu akcija Meser tehnogasa, većinski vlasnik kompanije, Meser, objavio je krajem februara nameru za preuzimanje, a mesec dana kasnije i zvaničnu ponudu, upućenu manjinskim akcionarima koja traje do 15. aprila, a cena akcije je 25.000 dinara.

Uspeh preuzimanja, sa aspekta većinskog vlasnika, meriće se isključivo kupovinom dovoljnog broja akcija koja će omogućiti prelazak praga od 90 odsto vlasništva i prinudni otkup akcija od preostalih manjinskih akcionara.

Meser tehnogas, jedna je od najstarijih kompanija na domaćem tržištu kapitala, a strateško partnerstvo sa nemačkim Meserom ostvareno je pre početka privatizacije u domaćoj privredi, putem dokapitalizacije 1997. godine.

„Akcija Meser tehnogasa ima visok rejting kod investitora čemu su doprineli visok nivo profitabilnosti i likvidnosti kompanije sa uvek minornom zaduženošću i uprkos nevelikoj transparentnosti, bez sklonosti većinskog vlasnika ka prevarnim radnjama koje su dugo godina prisutne u domaćem akcionarstvu“, navedeno je u saopštenju.

Kompanija je stalna članica indeksa Belex15, ali nikada nije iskazala želju za listingom i kotacijom na najkvalitetnijem segmentu tržišta, Beogradskoj berzi.

Od 2022. kompanija trpi veliki pritisak troškova električne energije, u matičnoj kompaniji u 2023. ti troškovi skoro su duplirani i iznose 5,3 milijarde dinara, ali je ipak ostvaren istorijski profit.

Sa očekivanim smanjenjem cena struje za privredu ta kompanija će u ovoj i eventualno sledećim godinama sa troškovne strane imati dodatni potencijal za povećanje profitabilnosti.

Meser tehnogas je prvu dividendu isplatio 2016. i to u iznosu od 1,9 milijadi dinara (1.801 dinar po akciji), nakon što je ugasio neuspešan biznis u Turskoj, koji je donosio gubitke.

Nakon te godine, dividende su se ustalile na nivou između 20 i 25 odsto ostvarene dobiti sa prinosima koji nisu bili previše atraktivni.

Akcije Meser tehnogasa su vrhunac dostigle 2007. godine kada je Beogradska berza zapljusnuta obiljem kapitala kako iz regiona, tako i od strane domaćih građana.

Cena akcije te kompanije je u aprilu 2007. dostigla 26.500 dinara, što je odgovaralo tržišnoj kapitalizaciji kompanije od oko 320 miliona evra.

Nakon svetske ekonomske krize usledila je velika korekcija u vrednovanju kotiranih kompanija, a akcija je dno dostigla 2012-2013. godine kada je usled visokih otpisa uknjižila i negativan rezultat.

Nakon uvođenja dividende tržišna vrednost kompanije je premašila 100 miliona evra, a pre pojave špekulacija o preuzimanju kompanija je vrednovana oko 140 miliona evra.

Po ceni iz ponude kompanija na tržištu vredi 220 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari