Metali, električni aparati i struja: Ko su najveći izvoznici u Srbiji? 1Foto: Lj.Aleksić/ RTB Bor

Za prva dva meseca ove godine na vrhu liste najvećih izvoznika našle su se dve kompanije, proizvođači bakra kineskog Ziđina. Ziđin majning je izvezao za 208,1 miliona evra, dok je Ziđin Bor Koper izvezao za 150,9 miliona evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Na trećem mestu izvoznika našao se proizvođač auto guma iz Pirota Tigar Tajrs sa izvozom od 88 miliona evra za dva meseca.

Na četvrtom mestu, iznenađujuće, našao se jedan trgovac strujom, rumunska firma SCM paur (SCM Power) sa izvozom od 87,8 miliona evra za dva meseca.
Inače, prema podacima Ministarstva finansija samo u januaru je izvoz struje dostigao 171,7 miliona evra, što je za oko 35 miliona evra više od novca potrošenog za uvoz struje.

Struja je u januaru bila treći najznačajniji izvozni proizvod u Srbiji posle eletričnih mašina i aparata i metalnih ruda i četvrta najveća stavka u uvozu sa 136,7 miliona evra.

Na petom mestu se našla još jedna kineska kompanija, HBIS vlasnik železare u Smederevu, koja je izvezla u januaru 85,3 miliona evra.

Nakon Kineza slede strane fabrike među kojima dominiraju komponentaši za autoindustiju i pre svega nemačke kompanije.

ZF Srbija je izvezao za 80,9 miliona, Leoni za 76,3 miliona evra.

Izvoz Henkela je bio 72,1 miliona evra, a Boša 66,4 miliona evra.

Jura korporacija je izvezla za 62,1 miliona evra, Hemofarm za 55,5 miliona, a Filip Moris za 49,6 miliona evra.

Izvozni prihod Mint automotive u januaru je bio 44,8 miliona evra, a Gorenja 44 miliona evra.

Na poslednjem mestu na listi najvećih 15 izvoznika našao se NIS sa 43,2 miliona evra.

Ukupan izvoz robe u janauru je iznosio je 2,2 milijarde evra, dok je izvoz bio za 700 miliona evra veći. Pokrivrenost uvoza izvozom je povećana na 76 odsto sa 70,6 odsto u istom mesecu prošle godine.

U janauru izvoz je povećan međugodišnje 21,1 odsto, dok je uvoz povećan za 12,5 odsto.

Na uvoznoj strani dominirali su prirodni gas sa 240,9 miliona evra samo u janauru i naftna i naftni derivati sa 193 miliona evra.

Među prvih pet uvoznih prizvoda su i električne mašine i aparati sa 170,9 miliona evra, struja sa 136,7 miliona evra i medicinski i farmaceutski proizvodi sa 112,5 miliona evra.

Na izvoznoj strani, pored električnih aparata, metalnih ruda i struje našli su se i pogonske mašine sa 124 miliona evra i proizvodi od kaučuka sa 103,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari