Zorana Mihajlović: Poskupljenje struje matematički i finansijski logično 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je energetika, posebno sektor obnovljivih izvora energije (OIE), najbitniji za privredni razvoj, investicije i nova radna mesta, posebno u momentima krize.

„Energetsku bezbednost u narednim decenijama nemoguće je planirati bez brige o životnoj sredini i bez saradnje i povezivanja“, istakla je ona na konferenciji „Energetika na Balkanu: Tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i poboljšanje energetskih mreža“ koju organizuje predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji.

Ministarka je najavila da će predstavnici Srbije, zajedno sa investitorima, partnerima iz Italije i italijanskim ambasadorom razgovarati o unapredjenju bilateralnih odnosa, poboljšanju saradnje u energetskom sektoru.

Podsetila je da su od 2009. godine Srbija i Italija strateški partneri, a oko 50.000 ljudi zapošljavaju italijanske kompanije u Srbiji.

„Važno ke da se povećaju investicije u energetici, pre svega u OIE“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da se energetika i OIE prirodno nameću kao sektor koji može da donese privredni rast, investicije, nova radna mesta.

„Imamo potpuno nov zakonodavni okvir, pohvaljen od cele Evrope, posebno Zakon o korišćenju OIE. Imamo sve uslove za nove investicije i nema vremena za čekanje, potrebno je da što pre počnemo da sarađujemo. Sada je trenutak da pokrenemo potpuno novi investicioni ciklus i da i javni sektor i privatne kompanije učestvuju u tome“, kazala je Mihajlović.

Pre početka konferencije ona je novinarima rekla da je povećanje cene električne energije u Srbiji matematički i finansijski logično, jer su poskupele sve komponente za proizvodnju energije, ali i da će nova cena biti održiva.

Istakla je da nije popularno pričati o poskupljenju struje, ali da to nije pitanje EPS-a, već pitanje da li će Srbija imati dovoljno energije u narednom periodu i ponovila da je neophodno da se racionalnije koristi energija.

„Ne mogu da kažem koliki će biti procenat poskupljenja, jer o tome odlučuje Agencija za energetiku, a ne Ministarstvo, ali je suština da cena bude održiva, kao i sve drugo što radimo u energetici. Takođe, jako je važno da počnemo da štedimo i racionalnije upotrebljavamo energiju, sviđalo se to nama ili ne“, kazala je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari