Mihajlović i Alijev: Sporazum o saradnji u oblasti energetike unaprediće odnos Srbije i Azerbejdžana 1Foto: FoNet/MRE

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o političkim odnosima, unapređenju ekonomske i saradnje u oblasti energetike i sveobuhvatnim odnosima dve države.

Ona je Alijevu prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakla da zahvaljujući dobrim odnosima dvojice predsednika postoji politički dijalog na najvišem nivou.

„Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje. Ove godine obeležavamo 25 godina diplomatskih bilateralnih odnosa. Zahvalni smo Azerbejdžanu na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a odlični bilateralni i prijateljski odnosi zasnovani na strateškom partnerstvu daju nam mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti energetike“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je ocenila da odlični politički odnosi predstavljaju perspektivu za dalji razvoj ekonomskih odnosa dve države, budući da su azerbejdžanske kompanije već angažovane u Srbiji u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Alijev je rekao da je dolazak potpredsednice vlade dobar podsticaj za nastavak odličnih odnosa dve zemlje i zahvalio na pozivu da poseti Srbiju i uzvratio srdačne pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Radujem se zajedničkim projektima kojima ćemo još više približiti naše dve države. Verujem da ću uskoro doći u posetu kod svog prijatelja, predsednika Vučića, i molim Vas da mu prenesete srdačne pozdrave“, rekao je on.

Tokom sastanka je razgovarano o energetskoj sigurnosti, ali i obezbeđivanja žitarica, a dogovoreno je formiranje radne grupe za unapređenje saradnje u energetici.

„Naša trgovinska saradnja raste, naročito u poslednje dve godine, a ekonomski odnosi su podignuti na viši nivo zahvaljujući saradnji u oblasti putne infrastrukture. Кompanija Azvirt izgradila je deonicu auto-puta ‘Miloš Veliki’, Ljig-Preljina, a angažovana je i na izgradnji obilaznice oko Beograda i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da Srbija nameravamo da dalje razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike, u čemu će memorandum o saradnji umnogome pomoći.

„Od posebnog značaja je saradnja u vezi sa Južnim gasnim koridorom. Srbija je započela gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena iduće godine i omogućiće da gas dobijamo i od drugih dobavljača. Smatramo da intenzivnija saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega kroz diverzifikaciju ruta i snabdevača prirodnim gasom, može značajno da doprinese većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, uključujući obnovljive izvore enegrije i korišćenje novih tehnologija i mogućnosti nabavke električne energije, čime Srbija i Azerbejdžan postaju partneri u procesu energetske tranzicije.

Mihajlović je danas prisustvovala otvaranju „Energetske nedelje“ i „Energetskog foruma“, na kojem će sutra i učestvovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari