Mihajlović: Još bolja ekonomska saradnja sa Izraelom, naročito u oblasti energetike 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da Srbiju i Izrael povezuju dobri politički odnosi, ali da ima puno prostora da se unapredi i ekonomska saradnja dve zemlje, naročito u oblasti energetike, saopšteno je iz njenog Ministarstva.

Mihajlović je na sastanku Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom i ambasadora Izraela navela da, posmatrajući ekonomske odnose i trgovinsku razmenu koja se kretala u rasponu od 40 do 82 miliona dolara u prethodnih osam godina, sigurno je da može da se uradi mnogo više u ekonomskim odnosima.

„Ponosna sam na izraelske investicije u oblasti energetike, kao što je Vetropark ‘Kovačica’, investicija vredna oko 200 miliona evra, koji je prva nova elektrana koja je priključena na prenosni sistem posle više od 20 godina“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da su Srbija i Izrael bili učesnici nedavnog sastanka ad hok radne grupe za projekat istočnomediteranskog gasovoda, zajedno sa predstavnicima Grčke, Kipra, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske i Rumunije.

„Učešće u ovom projektu za Srbiju bi značilo dodatnu mogućnost za diverzifikaciju snabdevača, koja znači i veću gasnu bezbednost. Takođe, Izrael je zemlja koja je među prvima krenula u energetsku tranziciju, sa ciljem da u bliskoj budućnosti električnu energiju dobija iz OIE i gasa, bez učešća uglja, a to znači i velike mogućnosti da radimo zajedno na zelenoj agendi i zaštiti životne sredine, jer je i naša vizija da imamo zelenu Srbiju“, rekla je Mihajlović.

Ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan, rekao je da je ponosan što je grupa prijateljstva sa Izraelom velika i aktivna, kako zbog angažovanja narodnih poslanika, tako i zbog prijateljstva dve zemlje.

„Srbija je Izraelu jedan od najsnažnijih saveznika i važno je da našu saradnju nastavimo da unapređujemo i kroz parlament, ali i u oblastima kao što je energetika, u kojoj smo dobri partneri“, naveo je Vilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari