Mihajlović najavila donošenje posebnog zakona za veće korišćenje obnovljivih izvora energije 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost.

Ona je naglasila da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

„Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto. To je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima. Novim zakonom pokušaćemo da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste“, rekla je Mihajlović a prenosi pres služba ministarstva.

Ona je najavila da će biti promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

„Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije koje danas svuda u svetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije“, napomenula je ministarka.

Posebna pažnja će se, kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

„Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost. Postojeći fond je bio nedovoljan i postojao je u okviru ministarstva. To je bio mali novac u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost“, rekla je Mihajlović. Ona je objasnila da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.

„Želimo da se okrenemo pre svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradima gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U proseku se u Srbiji „baci“ oko 40 odsto električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije“, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, mnogi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva nisu menjani više od šest ili sedam godina, a da se za to vreme mnogo toga promenilo.

„Sada pričamo o energetici i životnoj sredini kao nečemu što normalno ide zajedno, dok pre sedam godina to nije bilo tako. Svi zakoni iz tih oblasti potpuno će biti promenjeni kako bi se prilagodili novim zelenim agendama“, rekla je Mihajlović.

Potpuna digitalizacija procedura

Izmenama zakona biće, kako je navela ministarka, napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenta, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili“, navela je Mihajlović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.