Mihajlović: Nedopustiva sporost na radovima u Termoelektrani "Кostolac B" 1Foto: beta/Ministartsvo rudarstva

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u obilasku gradilišta blok 3, u Termoelektrani „Кostolac B“, rekla da je to najveće gradilištu u oblasti energetike, da je nedopustiva sporost u realizaciji tog projekta i da neće dozvoliti da se tako radi.

„Ovo gradilište je veoma važno za naš energetski sistem. U ozbiljnom je kašnjenju i zajedno sa EPS-om i izvodjačem radova, kineskom kompanijom CMEC, pokušaćemo da to promenimo.

Za nas je neprihvatljiv predlog izbodjača da se radovi završe na jesen 2022. godine, iz iskustva na projektu u prethodnom ministarstvu znam da je moguće stvari pokrenuti brže. I ovde sam danas da izvođaču pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije i da će Ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku pomoć.

„Imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme, učinićemo sve da pomognemo izvodjaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi ovaj blok bio završen i ranije. Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo s radom tokom pandemije, ovde fale ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok sporosti, jer EPS-u su potrebne nove investicije i projekti“, ocenila je ministarka, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da je izgubiljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova u TE „Kostola“ 2018. godine.

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a i stabilnosti snabdevanja električnom energijom i siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, uspeti da ubrzamo radove i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu“, kazao je Grčić,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari