Mihajlović: Neophodne promene u načinu poslovanja Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Promene u načinu poslovanja Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije (EPS) su neophodne, jer Srbija treba da ima moderna, uspešna i moćna preduzeća, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da ne može država stalno da dotira novac i pokriva dugove.

U EPS se moraju odvojiti delatnosti proizvodnje i distribucije struje, a trenutne investicije ovog preduzeća u iznosu od 600 miliona evra nisu dovoljne, rekla je Zorana Mihajlović za TV Prva, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Distribucija godišnje pravi gubitke od 250 miliona evra. Moramo da popravimo stvari da bi EPS bio regionalni igrač. Jer, EPS će graditi hidroelektrane na Drini, mora da bude moćan i jak, a trenutne vrednosti projekata od 600 miliona evra su jako male“, navela je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da distributivna delatnost u oba preduzeća dobije licence za rad najkasnije do aprila 2021, a da se u 2021. vidi koliko će se ulagati u distributivnu mrežu da bi se smanjili gubici.

„I da se više ulaže u životnu sredinu, u koju je EPS do sada uložio samo 350 miliona evra“, poručila je ona i objasnila da promene u načinu poslovanja EPS ne znače otpuštanje radnika niti privatizaciju tog preduzeća.

Zorana Mihajlović je rekla da u Srbijagasu mora da se odvoje delatnosti transporta i distribucije gasa, jer ta preduzeća nemaju licencu za rad.

„Formirali smo radnu grupu da pomognemo Srbijagasu u sprovođenju promena. Kada to uradimo, imaćemo jasne informacije o investicijama, kako se sprovode, koliko su isplative, imaćemo uređeno poslovanje i javne nabavke, po našim zakonima i međunarodnim obavezama, a preduzeća će dobiti licence za rad“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari